Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării şi şeful Statului Major omagiază veteranii din teatrele de operaţii, la Bucureşti

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Angel Tîlvăr

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa, vineri, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, la ceremonia militară şi religioasă desfăşurată în Bucureşti, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului.

Ceremonii similare se vor desfăşura şi în garnizoanele din ţară în care există unităţi militare care au executat misiuni externe, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în prezent militari români, informează un comunicat al MApN transmis joi AGERPRES.

Pentru a marca Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, sâmbătă, la Curtea de Argeş, va avea loc cea de-a IV-a ediţie a "Duatlonului Regal Invictus". Competiţia sportivă este organizată de către Invictus România, Asociaţia Sportivă "Vânătorii Posadei" şi Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada", cu sprijinul autorităţilor locale şi se adresează iubitorilor de sport profesionişti sau amatori.

Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin lege, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Este prevăzută organizarea de festivităţi dedicate acestui eveniment, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Ziua a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (post mortem) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996 - 2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar peste 200 au fost răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.