Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Barbu i-a inspirat pe polonezi - Demisia comisarului european pentru agricultură, cerută chiar de liderul partidului său

Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia
Janusz Wojciechowski

„Îi voi cere lui Janusz Wojciechowski să demisioneze”, a declarat Jarosław Kaczyński, președintele partidului polonez Lege și Justiție (PiS). El a adăugat că îl va suna astăzi pe comisarul european pentru agricultură (membru PiS) pe această temă. În Polonia - ca și în multe alte țări ale UE în cursul zilei de astăzi - este în curs un protest de amploare al fermierilor. Aceștia blochează drumurile în peste 250 de locuri din țară. În luna ianuarie, și ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, i-a cerut demisia comisarului european.

Jurnaliștii polonezi l-au întrebat pe președintele Lege și Justiție dacă este mulțumit de activitatea lui Wojciechowski, care este comisar pentru agricultură din 2019. - „Cred că comisarul - și îi voi telefona astăzi, pentru că nu pot să fac altfel, pentru a-i cere acest lucru: ar trebui să își încheie misiunea”, a spus Kaczynski, potrivit TVN24.

„Dar dacă o va încheia, pur și simplu nu știu, pentru că nu am nicio influență asupra faptului că este sau nu comisar. Este exclusiv decizia lui, dar din cauza acestor declarații foarte nefericite, ar trebui să încheie această misiune a sa.”

El a subliniat că acest lucru „scurtează misiunea cu doar câteva luni, pentru că, la urma urmei, următorul comisar va fi selectat de actuala majoritate”.

Kosiniak-Kamysz: Wojciechowski să demisioneze!

Anterior, vicepremierul Władysław Kosiniak-Kamysz a vorbit despre protestele actuale ale fermierilor din unele țări europene și, începând de astăzi, și din Polonia. El a declarat că „nu au mai existat niciodată astfel de proteste în Europa”. „Înțelegem motivele protestelor fermierilor din Polonia, de asemenea. Neglijența din ultimii opt ani este inacceptabilă”, a subliniat el.

În opinia sa, „lipsa de rentabilitate în agricultură este tragică”. „Ați adus mediul rural polonez în pragul falimentului. Și cine este responsabil pentru acest lucru? Cine este comisarul pentru agricultură al Uniunii Europene? Janusz Wojciechowski din partea partidului Lege și Justiție, nominalizat de partidul Lege și Justiție pentru această funcție”, a spus el.

Kosiniak-Kamysz a declarat că „există un om în Europa care i-a unit pe toți fermierii europeni și polonezi împotriva reformei pe care a propus-o”. „Este vorba de Janusz Wojciechowski. Demisionați!”, i-a cerut Kosiniak-Kamysz.

Comisarul polonez, ținta criticilor la nivel european

Janusz Wojciechowski, în ultimele sale luni în calitate de comisar însărcinat cu agricultura în Uniunea Europeană, a fost criticat în multe țări. În timpul unei dezbateri în PE, în septembrie, privind afluxul de mărfuri ucrainene în Comunitate, el a susținut că Uniunea "oferă sprijin fermierilor" și că țările care se învecinează direct cu ea - datorită acțiunilor Bruxelles-ului - au "piețe stabilizate".

În august, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz - pe atunci încă în opoziție - a arătat o scrisoare trimisă de Wojciechowski către PSL, în care acesta cerea ajutor pentru a convinge schimbarea politicii agricole în rândurile Partidului Popular European (în care se află eurodeputații PSL). Kosiniak-Kamysz a descris scrisoarea ca fiind un "act de disperare" și a subliniat că, incapabil să controleze agricultura în UE, Wojciechowski "s-a adresat pentru ajutor șefului singurului partid care cunoaște agricultura poloneză".

Joi, cu câteva ore înainte de protestul fermierilor, Wojciechowski a enumerat într-o postare pe rețelele de socializare modul în care UE i-a ajutat pe fermieri în ultimele zile și a adăugat că "respectă vocea fermierilor" și că "este alături de ei".

Protestul fermierilor

Fermierii din întreaga Polonie au început vineri un protest care se așteaptă să dureze 30 de zile. Acesta va include blocarea drumurilor și a punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina. Fermierii protestatari se opun introducerii pachetului verde al UE și afluxului de bunuri din Ucraina.

Fermierii din România, Franța, Spania și Belgia, printre altele, protestează, de asemenea, împotriva unora dintre soluțiile conținute în Green Deal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.