DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Cercetării: 'Cloudul guvernamental, securitatea cibernetică, creşterea nivelului de competenţe digitale sunt obiective din PNRR'

arhiva personala
Ciprian Teleman

Cloudul guvernamental, securitatea cibernetică, creşterea nivelului de competenţe digitale, stimularea competitivităţii în domeniul digital sunt obiective pentru care România vrea să obţină finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat joi, la Videoconferinţa News.ro „RoInvest”, ministrul Cercetării Ciprian Telemen. El s-a referit şi la start-up-uri, afirmând că ”foarte multe idei s-au pierdut pentru că nu au avut nici măcar partea de finanţare de început”.

“Prima direcţie de la care ne aşteptăm să avem finanţare prin PNRR este cloud-ul guvernamental. Este proiectat ca având un nucleu central, centre mari de date ale instituţiilor mari alte statului, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Justiţie, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi apoi posibilitatea ca prin intermediul unei platforme de date fiecare autoritate a statului sau entitate terţă să îşi poată obţine seturi de date relevante din aceste centre pe care le-am menţionat cu ajutorul cărora se pot defini politici publice sau decizii de guvernare locală sau regională”, a afirmat Teleman, potrivit news.ro.

El a precizat că a doua componentă avută în vedere este cea de securitate cibernetică.

“A doua mare componentă este cea de securitate cibernetică şi aici ne gândim în primul şi în primul rând la ceea ce am constatat că ne lipseşte acum, şi anume conştientizarea nevoii de securitate cibernetică, iar prin consecinţă, dobândirea unor abilităţi şi a unor comportamente de securitate cibernetică, şi aici avem în vedere pe de o parte upgrade-ul infrastructurii de securitate cibernetică pe care o avem acum, pe de altă parte formarea unor formatori care la rândul lor să disemineze şi să creeze o cultură a securităţii cibernetice. Şi pe această componentă avem credinţa că vom obţine suportul Comisiei Europene”, a explicat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

De asemenea, el s-a referit şi la creşterea nivelului de competenţe digitale.

“A treia direcţie este cea de creştere a nivelului de competenţe digitale. Pe acest capitol ministerul nostru va crea un sistem care să verifice rezultatul formării şi formarea acestor abilităţi şi competenţe digitale. Lăsând piaţa liberă să se organizeze pentru a oferi această formare, iar noi ca minister ne asumăm doar rolul de a verifica rezultatul prin intermediul unei platforme de examinare online, urmând ca mai departe formatorii pe baza unui voucher să poată fi recompensaţi pentru activitatea pe care au făcut-o”, a mai afirmat Teleman.

El s-a referit şi la stimularea competitivităţii în domeniul digital.

“Următoarea arie este cea a stimulării competitivităţii în domeniul digital şi, vedem bine, există nişte domenii tehnologii ale viitorului, avem un material creativ foarte bun în România şi el trebuie pus în valoare. Dacă ne uităm la start-up-urile care au reuşit până acum, au reuşit cele care au avut noroc, care au dus ideea până într-un punct, au avut noroc de finanţare, de la prieteni, de la rude. (…) Credem că foarte multe idei s-au pierdut pentru că nu au avut nici măcar partea de finanţare de început”, a mai precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Stadiul actual al investiţiilor, perspectivele în viitorul apropiat şi ce trebuie făcut pentru creşterea lor sunt temele principale pe care speakeri de top le dezbat joi, la a doua ediţie a videoconferinţei “RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.