Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja: 'Am găsit deschidere pentru includerea României în consorţiul ELI-ERIC'

facebook
Sebastian Burduja

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a participat, vineri, la reuniunea omologilor din UE organizată la Praga, ocazie cu care afirmă că a găsit deschidere pentru includerea României în consorţiul ELI - Extreme Light Infrastructure ERIC.

"Colegii din Ungaria şi Cehia au apreciat poziţia României şi progresele făcute în ultimele luni, inclusiv deschiderea în premieră a infrastructurii de la Măgurele pentru cercetătorii din consorţiul ELI-ERIC, în baza unui protocol. În discuţiile bilaterale, am discutat organizarea unei întâlniri trilaterale în această toamnă, un pas esenţial în efortul României de a reveni în consorţiul ELI-ERIC. Am găsit, aşadar, deschidere pentru includerea României în consorţiul european. Acolo ne este locul", a declarat Sebastian Burduja, conform unui comunicat de presă transmis vineri.

Reuniunea miniştrilor cercetării din UE are loc sub egida Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Miniştrii de resort au avut pe agendă măsuri pentru facilitarea sinergiilor în finanţarea proiectelor europene de cercetare şi sprijinul pentru cercetătorii din Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

Omologii din Cehia şi din Ungaria au menţionat în intervenţiile lor proiectul ELI, inclusiv componenta românească prin laserul de la Măgurele.

La rândul său, Sebastian Burduja a salutat iniţiativa Preşedinţiei cehe a Consiliului UE de propunere a unei Declaraţii privind sinergiile în finanţarea cercetării şi inovării în Europa, exprimând poziţia României pe baza a patru elemente-cheie:

- dezvoltarea de parteneriate şi schimb de bune practici, mai ales pentru proiectele majore de cercetare, aşa cum este proiectul european ELI;

- flexibilitate şi găsirea unui echilibru optim între reguli stricte pentru cheltuirea banilor europeni şi încurajarea proiectelor inovatoare de cercetare, inclusiv a celor complet noi, care nu pot urma o reţeta standard, aşa cum este şi cazul ELI;

- sprijin prioritar pentru tinerii cercetători şi găsirea soluţii pentru facilitarea circulaţiei tinerelor talente la nivelul Uniunii;

- voce comună a miniştrilor cercetării de la nivel european pentru a consolida sprijinul acordat cercetării şi inovării pentru viitor, inclusiv ca soluţie la crizele multiple ale prezentului (criza de securitate, energetică etc.).

Totodată, Burduja spune că a avut 'o discuţie excelentă' cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare, despre mobilitatea talentelor în UE, noile tehnologii şi transferul lor în economie, precum şi despre o vizită la Bucureşti în perioada următoare.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, Sebastian Burduja a lansat un apel către miniştrii cercetării de la nivel european pentru a nu face nicio concesie regimului de la Moscova, reafirmând angajamentul României de a sprijini efortul de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova, inclusiv prin integrarea lor accelerată în spaţiul european de cercetare, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.