Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul chinez de externe acuză un plan ascuns al SUA: Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, parte dintr-un 'vechi truc'

Freepik.com
China SUA

Guvernul SUA a planificat o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan pentru a crea o criză și pentru a-și spori prezența militară în regiune, se arată într-o declarație publicată duminică de ministrul de externe Wang Yi, membru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze.

"SUA tind să creeze mai întâi o problemă și apoi să o folosească pentru a-și promova agenda strategică. Există semne care indică faptul că SUA au jucat din nou vechiul truc în planificarea vizitei neanunțate a lui Pelosi și acum profită de oportunitatea de a construi o prezență militară în regiune, acest lucru necesită ca toate părțile să dea dovadă de vigilență și să ofere o opoziție hotărâtă", a declarat acesta într-un mesaj al Ministerului chinez de Externe.

Wang Yi a adăugat că măsurile luate de China pentru a-și proteja suveranitatea sunt corecte, proporționale și legitime. "Poziția dură a Chinei, precum și măsurile pe care le ia, sunt corecte, raționale, legitime, necesare, deschise și proporționale. Acestea au ca scop protejarea suveranității și integrității teritoriale a RPC", se arată în raport.

După cum a precizat Wang Yi, China nu va permite Statelor Unite să o conducă prin Taiwan și, de asemenea, va "spulbera fanteziile" autorităților insulei privind obținerea independenței cu sprijinul Washingtonului.

Forțele armate chineze au lansat joi manevre militare de amploare cu tiruri de rachete în șase regiuni maritime din jurul Taiwanului. Acestea ar fi trebuit să se încheie duminică la prânz, dar, potrivit informațiilor Ministerului Apărării al RPC, ele vor mai dura cel puțin încă o zi. Exercițiul a început la o zi după ce s-a încheiat vizita lui Pelosi la Taipei.

Taiwanul este condus de propria administrație din 1949, când rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) s-au refugiat pe insulă după ce au fost învinse în războiul civil chinez. De atunci, Taipei a păstrat steagul și unele atribute ale fostei Republici Chineze, care exista pe continent înainte de venirea comuniștilor la putere. Conform poziției oficiale a Beijingului, susținută de majoritatea țărilor, aceasta este una dintre provinciile RPC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.