Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii acuză o dezinformare din partea USR: După ce a avizat favorabil proiectul, Năsui acuză guvernul că pune taxă pe filmele online

Twitter
Claudiu Nasui

Taxa pe filmele online nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică, afirmă ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

"În urma dezinformării apărute în spaţiul public, aş dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui (USR) l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent şi până la 5 aprilie şi a fost prezentat în primă lectură, în şedinţă de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcţia de ministru", spune Gheorghiu, într-o declaraţie de presă.

Potrivit ministrului interimar al Culturii, cuantumul de 4% al acestei contribuţii a fost propus de Alianţa Producătorilor de Film şi ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanţare a producţiei de film românesc, dar, ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor acest procent a fost diminuat la 2%.

"Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări. În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susţinut modificarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale în direcţia posibilităţii statelor membre de a creşte fondurile cinematografice cu această contribuţie a actanţilor online. Concluzia este că unii, chiar dacă ştiu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranţa în rândul românilor", a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputat USR, a susţinut că Guvernul Cîţu se pregăteşte să introducă o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme şi seriale şi încă o altă taxă de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost.

"O să ne spună Guvernul că este vorba de o obligaţie impusă de o directivă europeană. E fals. Claudiu Năsui a verificat. Directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar Guvernul României alege să o impună. În peste 10 ţări din Europa, taxa aceasta nu există. În alte ţări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1,5%. Cumva, Guvernul Cîţu consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare. 'Nu vom introduce taxe noi' ne zicea acelaşi politician care zicea şi că 'PNL nu va negocia cu cel mai mare duşman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român' sau 'Votează PNL ca să scapi de PSD'", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a USR.

Claudiu Năsui mai spune că "banii pentru această taxă vor veni tot de la clienţii care plătesc şi vor merge către netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Naţional de Cinematografie, care se află în vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro".

"Din păcate, asta înţeleg politrucii din România prin 'liberalism': un stat tot mai mare din munca unui român tot mai sărăcit", concluzionează Claudiu Năsui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.