Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii anunta negocieri pentru cumpararea "Cuminteniei Pamantului"

cumintenia

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seară, la Sfântu Gheorghe, că statul continuă negocierile pentru cumpărarea sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși.

"Astăzi (miercuri — n.r.) a fost o întâlnire între comisia formată de Guvern, de Ministerul Culturii și reprezentanții proprietarilor. (...) Nu am discutat un preț, nu am negociat astăzi prețul, urmează să cerem o expertiză independentă, avem nevoie și noi și proprietarii de o astfel de expertiză. Trebuie să ținem cont și de legislația actuală că această operă nu va pleca din țară, nu are cum să plece din țară. Trebuie să ținem seama și de importanța lucrării și probabil că în următoarele două-trei săptămâni — o lună vom continua negocierile, asta e sigur. Probabil vom avea și o expertiză, trebuie să găsim un expert independent agreat de toate părțile și apoi vom lua o decizie, inclusiv o decizie în ce privește prețul ce poate fi oferit de statul român. Eu foarte mult aș dori ca această operă să rămână în proprietatea statului în cazul în care proprietarii o vând. (...) Nu pot să dau detalii despre negocieri, nu pot da detalii despre strategia de negociere (...), dar preocuparea noastră este de a cumpăra această lucrare. Dacă toate condițiile vor fi îndeplinite, atunci eu voi opta, în calitate de membru al Guvernului și în calitatea mea de ministru al Culturii, pentru cumpărarea operei lui Brâncuși", a spus Kelemen Hunor.

Sculptura "Cumințenia Pământului" de Constantin Brancuși, care este evaluată la circa 20 milioane euro și face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să își exercite dreptul de preemțiune. Capodopera este clasată în categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural național.

Kelemen Hunor a făcut această declarație la finalul unei dezbateri electorale la care a participat în calitate de candidat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) pentru Președinția României, dezbatere ce a avut ca temă relația dintre majoritate și minoritate și proiectul de autonomie a Ținutului secuiesc, inițiat de UDMR.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.