DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Culturii ne sfătuiește să punem mâna pe carte: 'Cititul înseamnă cultură, înseamnă evoluţie'

gov.ro
Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că lectura este o activitate pe cale de dispariţie şi, în prezent, lectura intră în competiţie cu un flux de tot felul de alte informaţii, canale şi distracţie pe diferite platforme, informează News.ro.

Lucian Romaşcanu a participat, marţi, la un eveniment organizat de Ziua Lecturii, la Biblioteca Central Universitară din Bucureşti. „Este o zi extrem de importantă pe care trebuie să o privim aşa cum probabil a avut în minte cel care a iniţiat-o. Este o zi cum e ziua de naştere, trăim în toate celelalte zile, dar într-una din zile sărbătorim. Trebuie să citim în fiecare zi şi într-una din ele sărbătorim. Trebuie să spunem adevărul pe nume, lectura este o activitate de cale de dispariţie, din păcate. Şi vine acest păcat pentru că lectura intră acum în competiţie cu un imens flux de tot felul de alte informaţii, lucruri, canale, distracţie pe toate platformele posibile, iar dacă vrem ca această minunată activitate a minţii şi a sufletului să continue va trebui să fim exemple ca părinţi, să fim exemple ca profesori. Mama mea a fost profesoară de limba română şi i-a ispitit pe elevi”, a declarat ministrul Culturii.

În mesajul său de Ziua Naţională a Lecturii, ministrul a subliniat: „Cititul înseamnă cultură, înseamnă evoluţie, fiind cel mai solid catalizator pentru o societate educată şi dezvoltată ! Este acel pas care ne dezvoltă imaginaţia şi care ne suscită setea de a descoperi idei, artă, poezie, ştiinţă. Lectura potenţează spiritul creator care există în fiecare dintre noi şi, totodată, ne ajută să conştientizăm cât de mici suntem în acest mare ocean al cunoaşterii. Vă îndemn, aşadar, să sărbătoriţi această zi prin descoperirea sau redescoperirea plăcerii de a citi”.

Ministerul Culturii, prin instituţiile din subordine, organizează evenimente de încurajare a lecturii şi de promovare a cunoaşterii, evenimente la care vă invităm să participaţi fie online, fie fizic, şi pe care le puteţi descoperi în fotografiile de la această postare.

Începând din acest an, România are o Zi naţională a lecturii, declarată prin Legea nr. 21/ 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii, iar motto-ul acesteia este „Citim împreună!”.

Tot pe 15 februarie s-au născut doi dintre cei mai mari cărturari ai noştri, ctitori ai şcolii şi culturii româneşti: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.