Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prezentă la Festivalul Internațional de Folclor de la Sibiu /FOTO

Partidul National Liberal
Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost prezentă, vineri, la Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor" de la Sibiu, unde a omagiat performanţa Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" şi pe cea a realizatoarei tv Iuliana Tudor, prilej cu care a apreciat că acest ansamblu este purtător de tradiţie, dar şi creator de viitor.

"Vă invit pe toţi ca, împreună, să recunoaştem şi să apreciem la justa valoare autenticitatea, talentul, munca, dedicarea, sacrificiul, românismul, statornicia întruchipate atât de strălucit, pe mai toate scenele lumii, de artiştii Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului". Junii Sibiului nu sunt doar un ansamblu folcloric, ci o încarnare vie a patrimoniului cultural imaterial al României, recunoscut ca atare de UNESCO. De-a lungul anilor, prin nobila lor activitate, ei au adus în faţa publicului larg frumuseţea şi complexitatea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, depăşind demult graniţele Sibiului şi ale României. Junii Sibiului sunt purtători de tradiţie, dar şi creatori de viitor, inspirând generaţiile mai tinere să preţuiască şi să promoveze moştenirea culturală unică a României. Prin munca lor neîntreruptă, ei transmit un mesaj puternic despre importanţa păstrării tradiţiilor şi a valorilor care ne definesc ca naţiune", a spus Turcan, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Raluca Turcan a acordat Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" Distincţia de Excelenţă din partea Ministerului Culturii.

"Înalta distincţie subliniază în mod special, la nivel guvernamental, contribuţia extraordinară a Anasmblului Folcloric la perpetuarea şi promovarea identităţii culturale a României de-a lungul unei activităţi neîntrerupte de 79 de ani. Vă felicit şi vă mulţumesc pentru devotamentul şi pasiunea cu care serviţi valorile spirituale româneşti! Transmit sincerele mele felicitări şi recunoştinţă artistei şi managerului Silvia Macrea care continuă să îmbogăţească repertoriul şi arta performativă a Ansamblului păstrând totodată valorile care au stat la temelia înfiinţării Junilor Sibiului în 1944 de către excepţionalul coregraf, maestrul Ioan Macrea", a subliniat ministrul Culturii.

Cu acelaşi prilej, ministrul Turcan a conferit Diploma de Onoare a Ministerului Culturii realizatoarei tv Iuliana Tudor, care s-a remarcat timp de mai bine de 20 de ani ca promotor inovator şi devotat al folclorului, artei şi culturii în genere.

"Iuliana Tudor s-a pus de la început în slujba promovării artei şi culturii, a tradiţiilor şi a identităţii noastre naţionale inovând permanent formatele de televiziune şi ale spectacolelor prezentate, reuşind să apropie publicul de toate vârstele şi condiţiile de creaţia folclorică. Stilul cald şi angajant de prezentare, precum şi respectul profund pentru subiectele pe care le acoperă, au făcut din omul de televiziune Iuliana Tudor o figură iubită în rândul audienţelor. Devoţiunea domniei sale în promovarea culturii româneşti i-a adus recunoaştere şi respect în comunitatea artistică şi culturală din România. Pentru apărarea şi promovarea valorilor culturii tradiţionale şi pentru dedicarea cu care îşi îndeplineşte această nobilă misiune, confer doamnei Iuliana Tudor Diploma de Onoare a Ministerului Culturii", a apreciat Raluca Turcan.

Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor'' reuneşte an de an, la Sibiu, într-o efervescenţă a spectacolelor folclorice, nenumăraţi artişti, dansatori şi interpreţi ai creaţiei populare din mai multe ţări.

Ministrul Culturii a salutat prezenţa în cadrul celei de-a 48-a ediţii a Festivalului, care se desfăşoară în perioada 1-7 august, a unor artişti din Mexic, Polonia, Serbia, Ucraina, Grecia, Cipru, Georgia, Republica Moldova şi România, a căror virtuozitate a fost apreciată de un public numeros şi divers prezent la eveniment.

De acest festival se leagă indisolubil nu doar Sibiul ca zonă deosebit de bogată şi variată etnofolcloric, ci, mai ales, Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului", cea mai veche formaţie de dansuri populare a României şi una dintre cele mai vechi din Europa, se mai menţionează în comunicatul Ministerului Culturii.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.