Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de exterme canadian: 'Cuba este cheia soluţionării crizei din Venezuela'

facebook.com
Venezuela

Cuba va avea un 'rol de jucat' în criza politică, economică şi umanitară care zguduie Venezuela, a declarat vineri ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland, cu prilejul vizitei la Toronto a omologului său cubanez, Bruno Rodriguez, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

'Cred că vom asista la o convergenţă internaţională în jurul necesităţii unei tranziţii paşnice în Venezuela, care se va încheia cu alegeri libere şi echitabile şi o revenire la democraţie. Cuba va avea un rol de jucat în această privinţă', a afirmat ministrul canadian într-o conferinţă de presă, la care omologul său cubanez nu a participat.

Întâlnirea celor doi miniştri a avut loc la o zi după cea de-a 14-a reuniune a Grupului de la Lima, desfăşurată în Guatemala.

Citește și: Marian Oprișan vorbește despre un candidat SURPRIZĂ al PSD la prezidențiale: Este un mare savant

Cele şase state membre 'şi-au reiterat sprijinul' faţă de Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de în jur de 50 de ţări.

Asupra acestui punct, 'Cuba are o altă poziţie şi acesta este unul din motivele pentru care este important pentru noi să dialogăm cu ei', a afirmat Chrystia Freeland, precizând că cele două state 's-au angajat să menţină deschis dialogul'.

Vezi și: SUA amenință Turcia cu expulzări: conflict major în interiorul NATO

'Canada este o ţară ostilă Venezuelei', care 'face ceea ce îi spun Statele Unite' şi 'nu are de ce să se amestece în treburile Venezuelei', a reacţionat, la întrebarea unui jurnalist al AFP, Diosdado Cabello, prim-vicepreşedinte al Partidului Socialist al Venezuelei (PSUV) şi preşedinte al Adunării Naţionale constituante, aflat la Havana pentru a se coordona cu autorităţile cubaneze în privinţa unei strategii comune la Forumul de la Sao Paulo, care va reuni la Caracas, în iulie, partide de stânga din America Latină.

'Cuba este o ţară prietenă şi, cândva, lumea va recunoaşte efortul Cubei pentru pacea mondială', a afirmat Cabello.

Venezuela este principalul aliat politic al Cubei de aproape 20 de ani şi primul său furnizor de petrol.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu a EXPLODAT: 'Statul român, prin STS, slugărnicie totală față de UDMR'

Guvernul cubanez a respins joi noile sancţiuni impuse de SUA împotriva Havanei şi şi-a reafirmat solidaritatea 'nenegociabilă' cu guvernul preşedintelui Nicolas Maduro.

Aceste măsuri, care vizează mai ales să sancţioneze Havana pentru susţinerea regimului venezuelean, dau o lovitură dură economiei cubaneze, care, în ultimii ani, a mizat totul pe turism.

Noile sancţiuni american se adaugă numeroaselor măsuri decise după învestirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care vrea să pună capăt dezgheţului istoric iniţiat de predecesorul său Barack Obama la sfârşitul lui 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.