Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe al Bulgariei: 'Vor fi luate măsuri împotriva discursului instigator la ură din Macedonia de Nord'

coe.int
bulgaria

Ministrul de Externe în exerciţiu Teodora Genchovska le-a declarat miercuri jurnaliştilor în Parlament că Bulgaria va lua măsuri împotriva discursului instigator la ură din Republica Macedonia de Nord, "cum am făcut întotdeauna".

Potrivit ministrului Genchovska, măsurile vor fi diplomatice, cum ar fi convocarea însărcinatului cu afaceri, transmiterea unei note de protest etc.

La Skopje au avut loc proteste marţi seară împotriva propunerii UE pentru cadrul de negocieri al Macedoniei de Nord. Propunerea franceză urmărea să deblocheze începutul discuţiilor de aderare a ţării la UE, în schimbul garantării de către UE a îndeplinirii condiţiilor stabilite de Sofia. Parlamentul bulgar a votat la 24 iunie ridicarea dreptului de veto pentru Republica Macedonia de Nord, cu condiţia să fie îndeplinite mai multe condiţii.

Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a anunţat că 47 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul protestelor din faţa clădirii Parlamentului din Skopje, care au escaladat. Cocktail-uri Molotov, indicatoare stradale şi pietre au fost aruncate în clădiri şi în poliţie de către protestatari, potrivit Agerpres.ro.

Ministerul de Externe din Skopie a condamnat, de asemenea, actele violente şi nepotrivite ale unora dintre protestatari. "Ţinând cont de dreptul tuturor cetăţenilor de a-şi exprima liber indignarea sau dezacordul prin proteste, credem că nu există nicio scuză pentru a răspândi discursuri instigatoare la ură, a scanda insulte şi a provoca tensiune", a menţionat miercuri ministerul.

"Trebuie doar să convingă publicul (din Macedonia de Nord) ce trebuie făcut cu privire la propunerea preşedinţiei franceze a Consiliului UE", a spus ministrul de Externe bulgar.

Genchovska a menţionat că multe dintre statele membre ale UE au început să vorbească despre separarea Republicii Macedonia de Nord de Albania pe drumul lor către aderarea la UE. "Acesta este un proces bazat pe rezultate concrete. Totul depinde numai de ele", a spus ea, comentând cu privire la integrarea europeană a Macedoniei de Nord.

Genchovska a fost audiată cu uşile închise de Comisia parlamentară de politică externă.

După o reuniune a Consiliului de Miniştri la începutul zilei, Genchovska a spus, în răspuns la întrebarea unui jurnalist despre situaţia din Republica Macedonia de Nord, că astfel de reacţii sunt destul de îngrijorătoare într-o ţară democratică.

"Să le oferim oportunitatea de a explica societăţii lor ce este acest pachet", a cerut ea, adăugând: "Ceea ce putem face din partea noastră este să nu speculăm cu privire la postările lor din media. Poziţia bulgară este clară".

Bulgaria urmează cu stricteţe decizia Adunării Naţionale. Colegii din Republica Macedonia de Nord au căi de urmat procedural pentru a trece documentele prin Consiliul de Miniştri şi prin Parlament, a adăugat Genchovska.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.