Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe al Poloniei vede posibilă o intervenție a trupelor NATO în Ucraina: 'Trebuie ca Putin să se teamă'

Profimedia SETA
pace ucraina rusia

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, nu exclude prezența trupelor NATO în Ucraina.

Comentariile șefului diplomației poloneze au venit după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus recent că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi „exclusă” în viitor. SUA și mulți aliați europeni s-au distanțat de declarația lui Macron.

  • „Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”, a declarat Radoslaw Sikorski, citat de Kyiv Independent, oficialul spunând că a apreciat inițiativa lui Macron. „Pentru că este vorba ca (președintele rus Vladimir) Putin să se teamă, nu nouă să ne fie frică de Putin”, a adăugat ministrul polonez.

Sikorski a spus că aliații Ucrainei au trebuit să revină la „rolul inițial al NATO”, numind Rusia o țară „care nu poate trăi în pace cu vecinii săi” și le împărtășește valorile, în ciuda „încurajărilor repetate ale Occidentului”.

Președintele Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, a declarat joi, citat de publicația L'Independant, că președintele francez Emmanuel Macron vede posibilă o intervenție a trupelor NATO în Ucraina în scenariul în care rușii avansează spre Odessa sau Kiev.

De asemenea, președintele ceh Petr Pavel, un fost general, este de acord cu extinderea formelor de ajutor pentru Ucraina, inclusiv posibila prezență a trupelor.

Trupe auxiliare, nu soldați

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a declarat pe 8 martie că, deși desfășurarea trupelor de luptă NATO în Ucraina nu se discută în prezent, există posibilitatea ca Parisul să trimită personal militar în Ucraina pentru a antrena trupe ucrainene sau pentru a participa la operațiuni de deminare.

Anterior, ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, a mai spus că Ottawa este gata să trimită un număr limitat de personal militar în Ucraina, dar într-un „rol clar non-combat”.

În timpul unui discurs de două ore despre starea națiunii din 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin a amenințat cu „consecințele tragice” dacă trupele NATO ar fi trimise în Ucraina, susținând că sprijinul Occidentului pentru Kiev „riscă un conflict folosind arme nucleare”.

Biden: 'Putin nu se va opri la Ucraina'

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat joi Congresul SUA să voteze ajutorul acordat Ucrainei pentru a-l "opri pe Putin".

"Vă asigur că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar Ucraina îl poate opri pe Putin dacă o susţinem şi îi furnizăm armele de care are nevoie pentru a se apăra", a spus el, îndemnând Congresul să deblocheze ajutoarele pentru Kiev, îngheţate luni de zile de certurile partizane dintre democraţi şi republicani.

"Asta este tot ce solicită Ucraina. Nu cere soldaţi americani", a adăugat Joe Biden, cu referire la dezbaterea lansată de comentariile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, cu privire la o posibilă desfăşurare de trupe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.