Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe al Ungariei spune că UE trebuie să accepte imediat noi membri

peter szijjarto

Uniunea Europeană trebuie să se extindă "imediat", a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţiile internaţionale de presă. Aflat în capitala Poloniei, unde are loc o reuniune a grupului de la Vişegrad la care sunt invitate şi Serbia, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Albania şi Italia, şeful diplomaţiei ungare a spus că statele din grup nu împărtăşesc opinia preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a afirmat că Uniunea nu va accepta noi membri înainte până în 2020, relatează MTI.

"UE nu trebuie să se extindă în următorii cinci ani, ci imediat", a insistat ministrul ungar de Externe. Potrivit lui Szijjarto, tocmai extinderea este cheia întăririi spaţiului comunitar, iar încetinirea acestui proces presupune riscuri economice, dar şi de securitate. Statele din Balcanii de Vest au nevoie de susţinere pentru a face faţă unui nou val de migranţi, iar "cea mai rapidă cale pentru a le veni în ajutor este să le oferim aderarea la UE", a spus Szijjarto, citat de agenţia France Presse.

Una dintre propunerile Ungariei este ca până la sfârşitul acestui an UE să deschidă trei noi capitole de negociere cu Serbia. Budapesta mai propune ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Albania nu în 2018, cum este prevăzut, ci imediat ce ţara va fi pregătită, iar Grecia trebuie convinsă să nu mai blocheze integrarea Macedoniei. Ministrul ungar de Externe a lansat propunerile în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte şi omologii săi din Cehia, Polonia şi Slovacia, precum şi Înaltul Comisar UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, conform Agerpres. La declaraţiile lui Szijjarto, Mogherini replicat că, de la începutul mandatului său, în urmă cu doi ani, s-au făcut "progrese impresionante" în ce priveşte procesul de extindere, notează AFP. Potrivit aceleiaşi surse, Mogherini şi-a exprimat speranţa că aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest va deveni un proces "ireversibil" până în 2019, când mandatul ei se încheie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.