Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe german va vizita Iranul, pentru a încerca să salveze acordul nuclear internaţional din 2015

racheta iran

Ministrul de externe german Heiko Maas urmează să efectueze o vizită în Iran în cadrul unui efort de a salva acordul nuclear internaţional din 2015 care are ca obiectiv împiedicarea Iranului să deţină bombă nucleară, a declarat joi la Berlin o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe german, relatează AGERPRES.

Şeful diplomaţiei germane urmează să se întâlnească luni cu ministrul de externe iranian Mohammad Zarif, a spus purtătoarea de cuvânt. Ministrul de externe german urmează de asemenea să viziteze Emiratele Arabe Unite şi Iordania cu scopul de a accelera dezescaladarea crizelor din regiune.

Maas va fi primul ministru german care va vizita Iranul în doi ani şi jumătate. Vizita survine după cea a consilierului său Jens Ploetner, acum două săptămâni, pentru a pregăti vizita.

Citește și: Luptă acerbă la vârful PNL: Rareș Bogdan simte nevoia să aibă reflectoarele asupra lui.Un partid cu doi lideri înseamnă conflicte interne

Potrivit unor surse din Ministerul de Externe, vizita consilierului Ploetner a provocat iritare în SUA. În luna mai a anului trecut, SUA s-au retras din acordul nuclear internaţional privind programul nuclear iranian convenit în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China) şi Germania, invocând implicarea iraniană în conflicte din Orientul Mijlociu.

Sancţiunile impuse de SUA Iranului şi ţărilor care au afaceri cu această ţară survin în timp ce părţile europene semnatare încearcă să salveze acordul.

Luna trecută, la un an după retragerea SUA, Iranul şi-a anunţat propriile măsuri, afirmând că nu va mai transporta uraniu îmbogăţit în afara ţării şi că relua îmbogăţirea la niveluri mai înalte, stabilind ziua de vineri ca termen limită pentru ca semnatarii acordului să răspundă.

Citește și: PSD impune condiții! Cum ar putea accepta Pactul politic propus de Iohannis: Doar așa vom susține!

Până la această dată, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania ar trebui să asigure beneficiile economice acordate Iranului în cadrul acordului din 2015. Bănci, companii petroliere şi alte firme s-au retras din Iran de teama unor noi sancţiuni ale SUA.

Încheiat după 12 ani de tensiuni în jurul programului nuclear iranian, acordul din 2015 i-a permis Teheranului să obţină o diminuare a sancţiunilor economice internaţionale. În schimb, Iranul s-a angajat să nu încerce niciodată să obţină bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.