Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe iranian: Teheranul poate acţiona 'în mod imprevizibil' ca răspuns la politicile 'imprevizibile' ale SUA

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Teheranul poate acţiona ''în mod imprevizibil'' ca răspuns la politicile ''imprevizibile'' ale SUA sub preşedinţia lui Donald Trump, a avertizat miercuri ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

''Imprevizibilitatea reciprocă va conduce la haos. Preşedintele Trump nu se poate aştepta ca el să fie imprevizibil, iar alţii să fie previzibili'', a spus Zarif într-un discurs rostit la Institutul pentru studii internaţionale privind pacea de la Stockholm (SIPRI). 

''Arabii din Golf nu pot realiza securitate în regiune prin cheltuirea a miliarde de dolari pentru achiziţionarea de arme occidentale. Nicio prezenţă militară străină în Golf nu poate împiedica insecuritatea'', a adăugat oficialul iranian.

Citește și: Majoritatea britanicilor susţin că orice acord cu privire la Brexit trebuie să facă obiectul unui referendum

Washingtonul încearcă să pună bazele unei coaliţii internaţionale în Golf pentru a apăra navele comerciale care traversează strâmtoarea Ormuz, punct de trecere strategic pentru comerţul mondial de petrol, în urma unor atacuri atribuite Iranului de SUA. 

Ideea SUA pentru această ''misiune de securitate maritimă'' în Golf este ca fiecare ţară să-şi escorteze militar navele comerciale cu sprijinul armatei americane, care asigură supravegherea aeriană a zonei şi comandamentul operaţiunilor. 

Începând din luna mai, tensiunile au escaladat între SUA şi Iran, după acţiuni de sabotaj şi atacarea unor nave în Golf şi distrugerea unei drone americane de Teheran. Situaţia s-a agravat după sechestrarea în Golf a trei petroliere străine de Iran, printre care o navă sub pavilion britanic, în mai puţin de o lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.