Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe irlandez a respins propunerea de limitare la cel mult cinci ani a aplicării clauzei de backstop pentru frontiera nord-irlandeză

Operation World
Irlanda de Nord UK

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a respins luni o propunere avansată de omologul său polonez Jacek Czaputowicz, care a sugerat să se negocieze cu Regatul Unit o limitare la cel mult cinci ani a aplicării clauzei de ''backstop'' ('plasă de siguranţă') pentru frontiera nord-irlandeză, ca soluţie de ieşire din impasul generat de respingere acordului Brexit-ului de către parlamentul de la Londra, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

''Am spus foarte clar că stabilirea unei limite asupra unui mecanism de garanţie, ceea ce este 'backstop-ul', ar însemna de fapt că nu mai există 'backstop' deloc'', a spus Coveney în faţa presei la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

În acelaşi, timp, la Dublin, ministrul irlandez pentru Europa, Helen McEntee, a exclus orice negocieri bilaterale între Irlanda şi Regatul Unit privind statutul frontierei nord-irlandeze post-Brexit, afirmând că ''aceasta este o negociere între UE şi Regatul Unit''.

Ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz a declarat luni că propune limitarea 'plasei de siguranţă' privind Irlanda la cinci ani pentru a debloca procesul legat de Brexit. "Tocmai am discutat astăzi această idee cu omologul meu (irlandez) Simon Coveney şi de asemenea cu (ministrul britanic de externe) Jeremy Hunt. Cred că ar fi una dintre soluţii, aşa că este o idee ce va fi discutată, probabil, în cadrul Uniunii Europene", a declarat Jacek Czaputowicz unui reporter al BBC. "Nu ştiu dacă este fezabilă, dacă Irlanda este dispusă să înainteze o astfel de propunere, dar am impresia că ar putea debloca negocierile", a adăugat el.

Clauza de ''backstop'' a fost acceptată de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel s-a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul între Londra şi Bruxelles. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.