Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe îşi cere scuze

Melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a adresat, luni, scuze cetatenilor români care nu si-au putut exercita votul la sectiile de votare din strainatate, adaugând, însa, ca MAE a luat toate masurile care au depins de aceasta institutie pentru ca votul românilor din afara granitelor sa se desfasoare în conditii de 'corectitudine, legalitate si neutralitate'.

'MAE (...) a depus toate eforturile si a luat toate masurile care au depins de aceasta pentru a asigura conditiile în vederea desfasurarii votului în sectiile din strainatate pe un fond de corectitudine, legalitate si neutralitate. Tin sa îmi exprim regretul si sa adresez scuze fata de acei cetateni români care, datorita unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumita masura de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut sa îsi exercite dreptul de vot. Nemultumirile si insatisfactia lor nu au trecut neobservate', a afirmat Melescanu într-o declaratie de presa remisa AGERPRES.
În opinia sa, este 'profund regretabil' faptul ca în ciuda masurilor aplicate de misiunile diplomatice si consulare ale României în strainatate, 'un numar important de români nu au putut, în mai multe cazuri, sa îsi exercite dreptul la vot, asa cum si-au dorit'.
Ministrul Afacerilor Externe si-a exprimat 'aprecierea sincera' pentru spiritul civic 'remarcabil' de care au dat dovada românii care s-au prezentat în numar mare la vot si care, 'în pofida unor împrejurari pe alocuri nefavorabile', si-au exercitat dreptul la vot.
'Este de remarcat si apreciat pozitiv faptul ca, pe fondul unui aflux important de votanti si a unei activitati intense si sustinute în sectiile de votare din strainatate, nu au fost înregistrate incidente semnificative în privinta corectitudinii procesului de votare', a mai spus Melescanu.
Pe de alta parte, seful diplomatiei a subliniat ca fluidizarea 'mult mai mare' a procesului de vot fata ce primul tur de scrutin a facut ca în al doilea tur sa poata vota 'de aproape trei ori mai multi români' aflati în strainatate.
'La alegerile pentru presedintele României desfasurate în strainatate au votat, în turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informatiilor anuntate de Biroul Electoral Central, un numar de 378.811 de cetateni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora dupa 1990', a precizat Teodor Melescanu.
Ministrul apreciaza, însa, ca este nevoie de o legislatie în domeniu care sa corespunda noilor realitati de la nivelul diasporei românesti.
'Evolutia societatii românesti si dinamica prezentei românilor în afara granitelor a depasit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. (...) Apreciez ca devine necesara o analiza aprofundata la nivelul institutiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfunctionalitati în procesul de votare în strainatate în vederea identificarii acelor solutii legislative care sa corespunda situatiei actuale si de perspectiva a electoratului românesc si asigure, fara sincope, conditiile pentru ca românii sa îsi poata exercita dreptul de vot în conditii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob', a sustinut Melescanu.
El a adresat multumiri personalului Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral din strainatate, dar si sefilor de misiuni diplomatice si consulare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.