Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe polonez ar putea demisiona în urma alegerilor câștigate de Andrzej Duda

romanialibera.ro
krs polonia

Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz a lăsat de înţeles, luni, că ar putea demisiona, în contextul în care Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, ia în considerare să opereze unele schimbări în executivul de la Varşovia în urma recentelor alegerilor prezidenţiale, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Scrutinul, câştigat de preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de PiS, a fost considerat esenţial pentru viitoarele relaţii ale Poloniei cu Uniunea Europeană.

''În urmă cu câteva luni, am convenit cu premierul Mateusz Morawiecki să-mi continui misiunea până la alegerile prezidenţiale'', a declarat Czaputowicz pentru cotidianul Rzeczpospolita. El a adăugat că nu există presiuni asupra sa din partea PiS pentru a renunţa la funcţie.

''Dar eu cred că este un moment bun pentru o schimbare la vârful diplomaţiei noastre'', a spus Jacek Czaputowicz.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat duminică într-un interviu radio că intenţionează să remanieze guvernul ''la scurt timp după pauza de vară''.

Premierul Mateusz Morawiecki urmează să rămână la conducerea guvernului, a precizat Kaczynski.

Decizia liderului PiS este mai degrabă un răspuns la victoria la limită a lui Andrzej Duda în recentul scrutin prezidenţial din Polonia. Duda a obţinut victoria doar cu un avans mic în faţa contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, reprezentantul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO). Mulţi consideră că acesta este un semn al nemulţumirii electoratului polonez faţă de activitatea guvernului.

Jaroslaw Kaczynski a menţionat că vor fi făcute schimbări şi în interiorul PiS, însă nu a oferit detalii despre persoanele şi funcţiile vizate.

Pe de altă parte, el a precizat că va continua planul de ''repolonizare'' a presei, ceea ce va însemna că va limita participarea capitalului străin în domeniul media din Polonia. În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, guvernul conservator de la Varşovia s-a plâns că media, mai ales cea deţinută de proprietari germani, este părtinitoare în prezentarea problemelor guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.