Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe polonez s-a contrat dur cu vicepreședintele Comisiei Europene

timmermans

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, şi ministrul de externe polonez, Witold Waszczykowski, au avut o dispută verbală în prima zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, oficialul european acuzându-l pe cel polonez că foloseşte 'fapte alternative' în susţinerea controversatelor reforme judiciare din Polonia, iar acesta din urmă i-a cerut să respecte Constituţia poloneză, transmite agenţia Reuters. 

De când partidul conservator şi eurosceptic Dreptate şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile legislative din octombrie 2014, autorităţile de la Varşovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor schimbări legislative care, în opinia oficialilor de la Bruxelles, pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat, principala dispută fiind legată de reforma Tribunalului Constituţional. 

'Acum chiar suntem pe teritoriul faptelor alternative', i-a spus vineri Timmermans lui Waszczykowski în timpul unei dezbateri la care s-a atins şi subiectul respectării statului de drept în Polonia. 

'Vă rugăm să ne daţi voie să ne respectăm propria Constituţie, nu viziunea dumneavoastră despre Constituţia noastră. E în regulă ?', i-a replicat şeful diplomaţiei poloneze. 

Vicepreşedintele CE a reacţionat invocând faptul că şi Comisia de la Veneţia a acuzat guvernul polonez că subminează democraţia prin intervenţia asupra Tribunalului Constituţional. 'Dacă nu mă credeţi, întrebaţi Comisia de la Veneţia, ei au dat un răspuns foarte clar. Şi singurul lucru pe care l-au primit din partea dumneavoastră a fost un răspuns jignitor', a spus Timmermans. 

Ei s-au contrat şi pe tema Brexitului precum şi pe cea a migraţiei. Astfel, ministrul de externe polonez a cerut Uniunii Europene să facă distincţia între adevăraţii refugiaţi şi migranţii care vin în Europa motivaţi doar de dorinţa unui trai mai bun şi le-a cerut oficialilor europeni să reflecteze asupra cauzelor Brexitului. 'Nu văd o reflecţie asupra cauzelor Brexitului în multe ţări şi printre mulţi politicieni', a afirmat Witold Waszczykowski, citat de agenţia Xinhua. 

În replică, Frans Timmermans a spus că 'avem nevoie de mai mult patriotism, dar nu sub forma naţionalismului'. 

Acest schimb de replici survine cu câteva zile înainte de expirarea termenului de două luni dat de Comisia Europeană guvernului de la Varşovia pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituţional. 

Executivul polonez a anunţat că va oferi un răspuns luna aceasta, iar cel comunitar îl ameninţă cu suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, demers însă greu de pus în practică în condiţiile în care o asemenea măsură necesită acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE, iar premierul ungar Viktor Orban a anunţat că se va opune. 

Disputele pe tema Tribunalului Constituţional au început de fapt încă dinaintea scrutinului legislativ, când, anticipând pierderea alegerilor, fostul guvern proeuropean condus de liberalii din Platforma Civică (PO) a adoptat un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul acestei instanţe, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră. 

Dar preşedintele Andrej Duda, provenit din rândurile formaţiunii PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au câştigat alegerile şi au preluat conducerea executivului, conservatorii din PiS au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună, împreună cu alte prevederi ce le-au atras criticile că ar dori să-şi subordoneze Tribunalul Constituţional. 

În urma presiunilor executivului comunitar, guvernul polonez a revizuit procesul de reformă a Tribunalului Constituţional, dar oficialii europeni consideră în continuare că măsurile propuse în legea ce conţine această reformă nu sunt suficiente pentru garantarea independenţei puterii judecătoreşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.