Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe, replică tăioasă pentru omul lui Merkel: 'Nu este de competența niciunui oficial străin de a oferi judecăți cu valoare de sentință'

teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, afirmă referitor la declaraţiile publice ale lui Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania, că acesta "nu are calitatea instituţională de a aprecia 'cine ar trebui să stea în capul mesei în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE'".

CITEȘTE ȘI: Semnal de ALARMĂ lansat de medici: Afecţiunea comună care îţi distruge rinichii

"Suntem surprinşi de declaraţia domnului Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania. Domnul Fabritius nu are calitatea instituţională de a aprecia 'cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?'", subliniază Meleşcanu, potrivit unui comunicat remis de MAE vineri seară. 

Ministrul de externe susţine că "nu este de competenţa niciunui oficial străin de a oferi judecăţi cu valoare de sentinţă" în ceea ce priveşte un proiect de ţară care se doreşte a fi implementat în cele mai bune condiţii, cu participarea tuturor factorilor de decizie şi a tuturor instituţiilor statului, conform prevederilor Constituţiei României". 

"Totodată, reamintim politica incluzivă promovată constant de Guvernul României în ceea ce priveşte colaborarea instituţională şi exercitarea mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de o manieră constructivă şi lipsită de o abordare partizană, care poate crea diviziuni în societatea românească. Eforturile instituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei României la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către obiectivele comune, mai ales promovarea coeziunii la nivelul Uniunii Europene şi consolidării rolului Uniunii la nivel internaţional. Îmbunătăţirea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu şi un efort coordonat al tuturor actorilor relevanţi în acest context. Suntem convinşi că partenerii noştri din Uniunea Europeană vor contribui în continuare la promovarea valorilor comune şi la consolidarea, printr-un efort comun, a proiectului european", conchide Meleşcanu.

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care trebuie să încerci ceaiul de rozmarin: Beneficii şi pentru creier, şi pentru siluetă

Bernd Fabritius a declarat pentru RFI că "Guvernul României este deloc pregătit" pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. "A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene, şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată", a afirmat el. 

Întrebat cine ar trebui să stea "în capul mesei" în timpul Preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă, Fabritius a răspuns: "Desigur, preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.