Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe și-a exprimat îngrijorările în fața șefului NATO / Ce spune despre riscul unui război cu Rusia

MAE
Luminita Odobescu

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, luni, pentru News.ro, că aliaţii sunt conştienţi de rolul geo-strategic al Mării Negre, evidenţiat şi mai mult în contextul actual general de agresiunea Rusiei în Ucraina. Alianţa trebuie să dea, la 75 de ani de la înfiinţare,un mesaj de unitate şi solidaritate, crede ministrul de Externe, care apreciază că ajutorul pentru Ucraina trebuie continuat.

”Am avut o întrevede vedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, o discuţie extem de consistentă şi constructivă. Sigur, am discutat despre războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, despre situaţia de securitate de la graniţele României şi din regiunea Mării Negre. Am exprimat îngrijorare pentru deteriorarea continuă a climatului de securitate şi de stabilitate din zonă”, a declarat, luni, Luminiţa Odobescu, pentru News.ro, după întâlnirea cu secretarul general al NATO.

Ministrul român de Externe a afirmat că ”aliaţii sunt conştienţi despre rolul geo-strategic al Mării Negre, evidenţiat şi mai mult în contextul actual, dat de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

”Marea Neagră joacă un rol important pe agenda NATO. Aţi văzut şi dvs, atât la summit-ul de la Madrid, dar şi la summit-ul de la Vilnius, am avut decizii care au privit în mod particular regiunea Mării Negre, iar pentru noi este foarte important ca aceste decizii care au fost luate să fie implementate”, a mai afirmat ministrul de Externe.

Luminiţa Odobescu a afirmat, de asemenea, că România se bucură de importamţa pe care aliaţii- americani sau europeni – o acordă zonei.

”Ne bucurăm de rolul pe care partea americană, dar şi alianţii europeni îl acordă Mării Negre şi acest lucru s-a văzut şi anul trecut prin deciziile adoptate în Congresul american şi nu numai, pentru că aceste discuţii nu se opresc numai cu aliaţii americani, dar sunt discutate şi aici, la Bruxelles, cu partenerii europeni. Sigur, pentru noi este important ca deciziile luate să fie implementate şi, evident, există planuri în acest sens şi beneficiem de sprijinul nu numai al Secretarului General NATO, dar şi de sprijinul aliaţilor noştri în acest sens”, a mai declarat Odobescu.

În contextul aniversării a 75 de ani de la înfiinţare Alianţei şi a 20 de ani de la aderarea României, Odobescu consideră că este necesară transmiterea unui mesaj de unitate: ”De aceea, am subliniat rolul şi importanţa transmiterii, cu prilejul acestui summit, a unui mesaj de unitate, de solidaritate, dublat, evident, în practică, de acţiuni concrete pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare”.

Întrebată dacă discută aliaţii NATO despre posibilitatea unui război cu Rusia, Odobescu a afirmat: ”Sigur, războiul este în Ucraina şi vedem în fiecare zi ce se întâmplă acolo. Vedem cum Rusia atacă zilnic civili nevinovaţi, infrastructura civilă, ţinte civile, sectorul energetic ş.a.m.d. De aceea, este foarte important să continuăm sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.