Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe ucrainean va efectua prima sa vizită oficială în străinătate, un drum de peste 1.000 km, cu mașina

persona-l.pp.ua
Ungaria Ucraina

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba va efectua prima sa vizită în străinătate în Ungaria, iar pentru aceasta va trebui să parcurgă peste 1.000 de km cu maşina de la Kiev la Budapesta, a anunţat miercuri serviciul său de presă, citat de DPA şi media ucrainene.

Kuleba, în funcţie de doar două luni, a ales acest mod de deplasare din cauza restricţiilor existente la călătoria cu avionul în contrextul pandemiei de COVID-19, potrivit agerpres.ro.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

"Călătoria se va desfăşura respectându-se toate măsurile de securitate necesare pe fondul epidemiei generate de noul coronavirus", a indicat serviciul de presă al şefului diplomaţiei ucrainene într-un comunicat.

Kuleba urmează să aibă o întâlnire vineri cu omologul său ungar Peter Szijjarto, cu care va aborda o serie de "chestiuni problematice" care afectează relaţiile bilaterale, conform comunicatului.

Relaţiile Ucrainei cu Ungaria, ţară vecină membră a UE şi NATO, s-au tensionat în ultimii ani în urma disputelor legate de minoritatea maghiară din vestul Ucrainei.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Se estimează că în jur de 150.000 de etnici maghiari trăiesc în regiunea ucraineană Transcarpatia. Budapesta contestă în special Legea Educaţiei adoptată de Kiev în 2017, considerând că aceasta îngrădeşte dreptul la limba maternă pentru minoritatea maghiară din Ucraina (la fel ca şi al altor minorităţi).

Pe fondul acestor dispute, Budapesta a blocat cooperarea dintre Ucraina şi Alianţa Nord-Atlantică.

Se aşteaptă ca această întâlnire între cei doi miniştri de externe să deschidă calea unei reuniuni la vârf între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban, conform comunicatului citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.