Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de interne de la Chişinău, Ana Revenco, atrage atenția: Rusia doreşte să-şi recapete influenţa în Republica Moldova

captura YouTube
Ana Revenco

Ministrul de interne de la Chişinău, Ana Revenco, atrage atenția: Rusia doreşte să-şi recapete influenţa în Republica Moldova

Federaţia Rusă îşi doreşte să îşi recapete influenţa în Republica Moldova, pentru că, datorită poziţionării sale geografice, ţara ar putea fi folosită de Moscova inclusiv în războiul împotriva Ucrainei, a declarat luni ministrul moldovean al afacerilor interne, Ana Revenco.

„Noi înţelegem că Rusia îşi doreşte să recapete influenţa în această zonă, pentru că poziţionarea geografică a Republicii Moldova reprezintă un potenţial cap de pod important pentru Federaţia Rusă în raport cu UE şi, cu certitudine, controlul asupra Republicii Moldova înseamnă că este vulnerabilizată suplimentar Ucraina”, a declarat Ana Revenco, citată de NewsMaker.

„Interesele” Moscovei în Republica Moldova nu se opresc aici, potrivit oficialului de la Chişinău. Revenco spune că un eventual control al Rusiei asupra Chişinăului ar permite, pe de o parte, acces direct la Marea Neagră, iar pe de altă parte, un control direct asupra circulaţiei mărfurilor care are loc în mod intensiv pe Dunăre. Nu în ultimul rând, spune ministrul, asta ar însemna şi o „capacitare extra de a şantaja” cu activarea forţelor din regiunea transnistreană. Toate ar constitui un avantaj militar al Rusiei faţă de Ucraina, arată Revenco.

Ministrul de interne avertizează că „războiul” purtat astăzi de Rusia în Republica Moldova este unul hibrid, care se manifestă prin manipularea maselor şi radicalizarea populaţiei, prin incitarea la manifestaţii publice violente, dirijate inclusiv prin informaţii false. Combaterea acestora este, în prezent, principalul obiectiv al guvernării, a anunţat Ana Revenco.

Preşedinta Maia Sandu a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, înfiinţarea Centrului Naţional de Apărare Informaţională „Patriot”

Preşedinta Maia Sandu a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, înfiinţarea Centrului Naţional de Apărare Informaţională „Patriot”. Scopul principal al noii instituţii va fi, potrivit şefei statului, de a combate propaganda şi dezinformarea.

De asemenea, Consiliul UE a lansat, luna trecută, o misiune civilă în Republica Moldova pentru a spori şi consolida rezilienţa sectorului de securitate pentru gestionarea crizelor şi combaterea ameninţărilor hibride. Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, inclusiv rezistenţa la ameninţările hibride, printre care securitatea energetică, pentru ca statul să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine. În acest scop, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor. Şeful acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile în teren, iar comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.