Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Economiei: Cui îi este frică de transparență? Nu face casă bună cu corupția

Facebook
Claudiu Năsui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că demersul USR-PLUS de transparentizare se lovește de interesele oamenilor politici, asta pentru că transparența nu face casă bună cu corupția.

Citește și: Florin Cîțu: Comitet interministerial care să asigure revenirea la normalitate a României

”De săptămâna asta, partea legislativă din Monitorul oficial a devenit disponibilă în format PDF.

Un pas mic către normalitate. Dar un pas care arată că putem reforma România dacă există voință pentru asta. Nu vă povestesc parcursul sinuos al legii și ce gen de argumente au fost invocate contra ei. Vă zic doar că inițial s-a spus că nu se va întâmpla niciodată. În final, iată că s-a putut. Doresc să felicit Monitorul oficial că a pregătit soluția tehnică la timp și că a făcut disponibilă arhiva din trecut.

Legea USRPLUS prin care Monitorul oficial se publică în PDF a făcut parte din pachetul de debirocratizare și transparentizare depus în parlament anul trecut. (https://cutt.ly/PachetLegiDebirocratizareUSR)

Din același pachet fac parte mai multe legi care au eliminat birocrații inutile. Birocrația legată sediul social, birocrația legată de foaia pentru vărsământ, birocrația legată de cesiunea de acțiuni, declarația de „adaos” comercial și multe altele.

Din păcate, una dintre ele, importantă, a fost reintrodusă. Nu am fost atenți și iată că reformele bune pot fi întoarse într-o clipă.

Declarația de beneficiar real a revenit printr-un amendament depus pe furiș pe ultima sută de metri printre alte 276 de amendamente la o lege. Așteptăm să vedem dacă va fi promulgată legea ca să știm cum acționăm să reparăm această greșeală. Dacă nu, va fi jale pentru un milion de firme care vor fi obligate să treacă printr-o nouă birocrație inutilă. O birocrație de care fuseseră salvate anul trecut.

Ultima lege care mai rămâne de adoptat în pachet este una referitoare la transparență. Una care face un registru al cererilor pe legea 544 și cu răspunsurile oferite. Hai să vedem refuzurile abuzive, hai să vedem răspunsurile în bătaie de joc. Și mai face ceva această lege, mai important, obligă statul să ne dea informațiile în format electronic deschis, dacă sunt disponibile. Adică să nu scaneze un funcționar sute de pagini de tabele imprimate. Ci să ne dea direct fișierul cu acele tabele. Și mai pune și sancțiuni pentru legea 544.

Cerințe simple și de bun simț, am zice. Cu toate acestea frica politicienilor de transparență este foarte mare.

Totuși cui îi este frică de transparență? Adică cui îi este frică de adevăr? Mai ales corupților. Nu de alta, dar dacă te știi cu musca pe căciulă vei face tot posibilul să oprești lumea să afle. Mai mult, se fură mai ușor în întuneric.

Transparența și corupția nu fac casă bună. Politicienii care fură nu vor să afle toată lumea despre asta. Chiar dacă scapă de dosare penale prin parlament sau CCR, tot le este pătată reputația. Iar transparența este calea pentru ca noi să aflăm adevărul.

Sper să reușim să deblocăm legea din parlament. A reușit să treacă de două ori de comisia de raport (un pas din procedura parlamentară), dar a fost retrimisă tot de două ori înapoi, în ultimul moment. Acum pare blocată la comisie. Sper ca în curând să vă pot scrie și despre ea că a fost promulgată.”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.