Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Educaţiei DEZVĂLUIE DEZASTRUL din Universitatea Bucureşti: 'Are peste 900 de locuri bugetate neutilizate, deşi le-ar putea ocupa'

universitatea

Universitatea din Bucureşti are peste 900 de locuri bugetate neutilizate, deşi are suficienţi studenţi pe locurile de la taxă care ar putea beneficia de ele, a declarat luni ministrul Educaţiei, Valentin Popa, după întâlnirea pe care a avut-o luni cu reprezentanţii studenţilor. Ministrul a afirmat că acest lucru este urmarea unui management defectuos, care nu este preocupat să ocupe imediat locul bugetat eliberat în urma exmatriculării sau abandonului şcolar. De asemenea, a susţinut Popa, atât Universitatea din Bucureşti, cât şi celelalte din Consorţiul Universitaria aflate în aceeaşi situaţie nu încasează bani de la buget pentru aceste locuri, ci doar le ţin blocate, primind de la studenţii intraţi pe locurile la taxă mai puţini bani decât ar primi de la minister. De cealaltă parte, studenţii se declară surprinşi de datele oferite de ministru în cadrul întâlnirii şi spun că vor lua cu siguranţă o poziţie pe acest subiect.

Citește și: Mare atenție! Toți șoferii sunt vizați! Măsura care se va aplica în luna mai

„În conformitate cu datele oficiale prezentate sub semnătură de Universitatea din Bucureşti, am observat o discrepanţă majoră între numărul de studenţi înmatriculaţi şi numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani. Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către UB, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei. Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă să nu ocupe locurile bugetate alocate”, a declarat ministrul Educaţiei.

Citește și: Patronul Cris-Tim acuză: „Sunt 3-4 multinaţionale care au negociat tot. Nu mai avem loc.“

El a explicat că Universitatea din Bucureşti ţine locurile bugetate blocate, nu le oferă studenţilor la taxă, dar nici nu primeşte bani de la stat pentru ele, iar în aceeaşi situaţie se află şi celelalte universităţi din Consorţiul Universitaria. Astfel, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj are aproximativ 550 de locuri la anul II, master neutilizate, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi are în jur de 400 de locuri, în timp ce Universitatea de Vest din Timişoara are aproximativ 75 de locuri. „UB nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă. Nu este o situaţie din acest an, ci şi din anii trecuţi, este un deficit bugetar destul de important, care se datorează lipsei unei proceduri interne de realocare a locurilor bugetate disponibilizate între facultăţi şi uneori chiar în cadrul aceleiaşi facultăţi. Managementul nu este preocupat să ocupe imediat locurile bugetate disponibilizate. (...) Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa”, a spus ministrul.

Valentin Popa a precizat că va discuta cu Direcţia juridic din minister pentru a găsi cadrul legal de a redistribui locurile bugetate neutilizate. Ministrul a mai spus că, deşi şi anul trecut a fost tăiat din numărul de locuri bugetate la UB, nu au fost proteste. „Am arătat că anul trecut UB a suferit o pierdere de 100 de locuri la licenţă şi 210 locuri la master, sunt pierderi semnificative, dar anul trecut nu am văzut protest. Şi anul acesta s-au tăiat locuri, dar de data aceasta s-a prezentat o fundamentare”, a spus Popa.

Pe de altă parte, studenţii s-au arătat surprinşi de datele prezentate de ministru în cadrul întâlnirii şi au spus că vor lua o poziţie în acest sens. „Este o cifră care ne surprinde şi pe noi, cu siguranţă că vom lua o poziţie. Situaţia nu este doar pentru Universitatea noastră. Ministrul a invocat acest element legat de locuri. Acest lucru este de plâns şi vom fi extrem de atenţi ca acest lucru să nu se întâmple pentru acest an universitar. În schimb, putem spune că au fost făcuţi câţiva paşi înainte, cel puţin în ceea ce priveşte transparenţa, Ministerul Educaţiei a decis să publice o parte din date. Nu este o întâlnire finală. În continuare există disensiuni legate de neutilizarea unor indicatori calitativi (...) De aceea în continuare, vom exercita mijloacele legale de presiune pentru a face ministerul să înţeleagă că abordarea nu este cea pe care trebuie să o aibă”, a declarat Horia Oniţa, reprezentantul studenţilor Universităţii din Bucureşti.

Citește și: Mare atenție! Toți șoferii sunt vizați! Măsura care se va aplica în luna mai

El a adăugat că nu a fost luată încă o decizie cu privire la greva japoneză, urmând să discute cu reprezentanţii studenţilor din celelalte universităţi din Consorţiu. Ministrul Educaţiei Valentin Popa s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai studenţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti (UB), Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), precum şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti. Ministerul Educaţiei a publicat recent repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă.

Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut.

De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut. Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate şi a vorbit despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice", afirmând că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti.

La doctorat, spunea Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă - 5,4 milioane de lei. El afirmă, ironic, că le va recomanda studenţilor să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, "fără ifose de ştiinţe umaniste”, adăugând că, oricum, pentru a conduce România au nevoie doar de o diplomă de inginer "luată de la universităţi de anticameră politică”. În replică, Ministerul Educaţiei a acuzat Universitatea Bucureşti că dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii cu privire la absolvenţi, spunând că este "surprinzător" că ARACIS a acordat acestei instituţii de învăţământ superior, la cea mai recentă evaluare instituţională, calificativul "grad de încredere ridicat”, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.