Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova cumpără energie electrică din Transnistria pentru a nu declanșa o criză socială în stânga Nistrului

Pinterest
energie electrica

Tiraspolul a înțeles că nu poate să întrețină regimul separatist din Transnistria fără a furniza energie electrică pe malul drept. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”. Potrivit lui, nici Chișinăul nu poate să înceteze să cumpere curent de la MGRES, din Transnistria, pentru că această decizie ar duce la creșterea tarifelor, dar și la o criză socială în stânga Nistrului, conform deschide.md.

”Ei au înțeles că, fără a furniza energie electrică pe malul drept, cam nu prea au multe opțiuni de a-și întreține costurile bugetare. Pentru că nu-i secret pentru nimeni că cea mai mare parte a banilor pe care noi îi plătim pentru energia electrică ajung, într-un final, să fie accesați de autoritățile din stânga Nistrului în calitate de, de facto, un cont bugetar. Ei, într-un fel, se împrumută de la Tiraspoltransgaz pentru a-și întreține cheltuielile bugetului regional” a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei i-a îndemnat pe cei care cereau autorităților de la Chișinău să nu mai cumpere curent din Transnistria să fie pragmatici și să se gândească ce urmări ar provoca această decizie pentru ambele maluri ale Nistrului.

”Ceea ce s-a întâmplat în noiembrie, sunt foarte mulți consumatori care au fost fericiți atunci când tariful a ajuns la 5 lei 70? Acum n-ar ajunge la atât de mult, dar noi pe bune ne dorim să creștem prețurile și pentru consumatorii din dreapta Nistrului? Și haideți să ne uităm ce se întâmplă acolo, în stânga Nistrului. Dacă noi nu achiziționăm energie electrică de la ei, se declanșează o criză socială destul de acută. Fără această sursă de alimentare a bugetului regional, ei foarte repede intră în criză. Eu am o întrebare logică către toți. Voi credeți că acești oameni, cât or fi ei, 250-300 de mii de oameni, aproape toți cetățeni ai R. Moldova, ce vor face, vor dispărea? Cu acești oameni ce vom face?” a mai declarat Parlicov.

La sfârșitul lunii martie, Energocom a semnat prelungirea contractului de cumpărare a energiei electrice de la MGRES Cuciurgan la un preț mai mic decât cel negociat la sfârșitul anului trecut. Astfel, în prezent, plătim 66 de dolari pentru 1MWh, cu 7 dolari mai puțin decât la începutul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.