Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu pune punctul pe i - a fost singurul proiect inovativ şi cu o mare reducere a emisiilor de CO2. Romgaz a depus acest proiect

Facebook
virgil popescu

„Este o prostie”, a răspuns fără ezitare ministrul Energiei Virgil Popescu, întrebat dacă selectarea proiectelor Romgaz-GSP are vreun substrat politic. “Romgaz a depus acest proiect, iar Romgaz a semnat un memorandum cu GSP Power încă de anul trecut. A fost foarte transparentă această asociere între GSP şi Romgaz. Dacă îmi aduc bine aminte eram la Halânga, în Turnu Severin, cu premierul Orban în acea vreme, preşedintele partidului. De atunci am spus că se va face acest proiect la Halânga pe amplasamentul termocentralei”, a declarat ministrul într-un interviu video acordat agenției naționale de știri în care a ținut, printre altele, să lămurească de ce mai multe proiecte ale GSP Power, companie condusă de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au fost incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Avem un proiect foarte interesant, un concept foarte interesant făcut de către Romgaz împreună cu GSP Power. Este un concept de Green City i-au spus cel care l-au promovat. Este vorba de producere de energie electrică folosind un amestec de gaz natural cu 30% hidrogen, hidrogen ce este produs din energie regenerabilă, captare de CO2 în aşa fel încât să avem cât mai mici emisiile de CO2 şi folosirea acestui CO2 prin injecţie în zona de agricultură, în serele de legume, de flori, de orice altceva, în aşa fel încât să respectăm taxonomia pentru producerea de energie electrică”, a detaliat ministrul, subliniind că a fost singurul proiect propus de a produce energie cu emisii foarte mici de CO2 în bandă, ceea ce nici regenerabilele nu produc.

Legat cât costă să faci un Green City, este vorba de o valoare de peste o jumătate de miliard de euro. Nu înseamnă că cele două companii asociate vor primi acești bani, ci că atât costă la cheie finalizarea celor două proiecte. Finanțarea via PNRR va fi undeva de până în 50% din valoarea proiectelor, “adică în limita ajutorului de stat, ajutor de stat pe care-l discutăm cu Consiliul Concurenţei şi cu DG Competition”, a mai lămurit Popescu .

Decizia de asociere între GSP şi Romgaz a fost luată de Romgaz încă de anul trecut. Noi la minister nu am selectat absolut nicio companie.”

Mai departe, Popescu a explicat cum va funcționa parteneriatul public-privat, respectiv între Romgaz, companie de stat și GSP Power. De spus că actuala Lege a energiei electrice şi a gazelor naturale le permite producătorilor de gaz să folosească centrale (plătind un tarif de procesare) pentru a procesa gazul și să ia înapoi energie electrică. “Practic acest concept pe care l-a propus Romgaz împreună cu GSP Power este crearea unui vehicul între cele două companii, iar pe acest vehicul se va face acea construcţie pe care v-am explicat-o mai devreme. După finalizarea construcţiei, compania privată va primi un tarif de procesare. Romgaz va veni şi va procesa gazul pe care-l are, apoi în contrapartidă, după ce plăteşte şi tariful de procesare, va lua energie electrică.”

”Deci Romgaz va fi şi proprietarul gazului care ROMGAZ va împărți efortul investițional în cazul unora dintre aceste centrale cu parteneri, dar, foarte important de menționat, cu obiectivul declarat de a rămâne întotdeauna proprietarul gazelor naturale necesare producerii energiei electrice și al energiei electrice astfel produse”, subliniază și directorul generalal Romgaz, Aristotel Jude, într-un interviu acordat recent.

Mai mult, “decizia de asociere între GSP şi Romgaz a fost luată de Romgaz încă de anul trecut, foarte transparent. Deci noi la minister nu am selectat absolut nicio companie”, a reamintit Popescu.

La fel, pentru producţia de hidrogen Hidroelectrica este într-o asociere cu o altă companie, Verbund din Austria, şi împreună vor face toate aceste investiţii în hidrogen. Practic, avem parteneriate şi la hidrogen avem parteneriate şi în partea de producere de energie electrică, iar, să vă spun sincer, îmi doresc ca şi companiile noastre să participe la parteneriate şi să meargă înainte.

După argumentele obiective aduse, ministrul popescu și-a permis și o observație subiectivă legată de cele două proiecte ale Romgaz-GSP –“mie mi-a plăcut acest proiect. El va fi replicat în judeţul Mehedinţi şi în judeţul Constanţa.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.