Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor cere schimbări profunde: Suntem pe drumul cel bun, dar e nevoie de reforme structurale

Guvernul Romaniei
Alexandru Nazare

Economia dă semne clare de revenire, Produsul Intern Brut în ultimul trimestru din 2020 crescând cu 5,3% faţă de cel anterior, însă anul 2021 încă stă sub semnul incertitudinii din punct de vedere al crizei sanitare Covid-19, potrivit ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

"Din cauza pandemiei Covid-19, 2020 a fost un an foarte dificil pentru economia României. Cu toate acestea, datorită măsurilor de sprijin, Produsul Intern Brut s-a redus cu doar 3,9% faţă de 2019, aceasta fiind una dintre cele mai mici contracţii din UE. Economia dă semne clare de revenire, întrucât Produsul Intern Brut în trimestrul 4 din 2020 a fost, în termeni reali, cu 5,3% mai mare decât în trimestrul 3 al aceluiaşi an. Este un rezultat bun, care indică faptul că premisele de la care am plecat în construcţia bugetară sunt corecte, ceea ce validează inclusiv prognoza de creştere economică de 4,3% pentru anul 2021. Cu toate acestea, trebuie să fim prudenţi, deoarece anul 2021 încă stă sub semnul incertitudinii din punct de vedere al crizei sanitare Covid-19. Suntem pe drumul cel bun, însă avem nevoie în continuare de reforme structurale, de creşterea investiţiilor şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene, care să ne asigure relansarea economică şi o creştere sustenabilă", a scris ministru pe Facebook.

Conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019. În trimestrul IV din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,3%, pe serie ajustată sezonier.

De asemenea, datele publicate de Eurostat semnalează că, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, cel mai semnificativ avans al PIB a fost în România (5,3%), Bulgaria (2,1%) şi Cipru (1,4%), iar cel mai sever declin în Austria (minus 4,3%), Italia (minus 2%) şi Franţa (minus 1,3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.