Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanţelor spune ce urmează să se întâmple cu economia: Nimeni nu se aștepta

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Autoritatile se asteapta la o crestere economica foarte buna in 2016, mult peste cea estimata la inceputul anului, dupa ce, in trimestrul al doilea, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Citeşte şi: Mircea Badea, imaginile anului la Antena 3: A pus sute de milioane de lei pe masă / VIDEO

"Ne asteptam sa avem o crestere economica foarte buna, mult peste cea estimata la inceputul anului, de 4,1% .(...) Este o crestere foarte buna pe al doilea trimestru, cea mai mare din Uniunea Europeana, de 6%. Un efect important il are consumul, ca urmare a cresterilor salariale si reducerii TVA, dar avem si cresteri de investitii, iar investitorii vin si ca urmare a unei perceptii bune fata de Romania. Este o crestere a increderii investitorilor, asta e clar. In februarie, Comisia Europeana a decis ca Romania nu mai are dezechilibre macroeconomice. Acesta a fost o informatie perceputa ca atare de piete si a stimulat increderea investitorilor in tara", a spus Anca Dragu, la Realitatea TV.

CIteşte şi: UDMR a publicat anunțuri în presă că e în căutare de candidați la parlamentare

Intrebata daca sunt posibile noi mariri de salarii anul viitor, ministrul Finantelor a afirmat ca pentru acesta trebuie reduse investitiile, insa este prea devreme sa se pronunte acum pentru bugetul din 2017. "Este posibil sa avem mariri de salarii, dar trebuie sa reducem investitiile in aceasta situatie. Este putin prea devreme sa ne exprimam acum pentru bugetul din 2017, pentru ca nu avem cifrele economice, cadrul macroeconomic. Impactul acestor masuri anuntate este unul destul de mare. Eu am facut un calcul. De exemplu, dublarea salariilor medicilor ar duce la aproape 2 miliarde de lei impact net. Pentru marirea salariilor functionarilor publici, inclusiv contractuali, aproximativ 167.000 de persoane, este aproape un miliard de lei. Trebuie sa vedem cum arata cresterea economica, cum arata incasarile si ce proiecte de investitii isi asuma Guvernul", a explicat ministrul Finantelor.

Citeşte şi: FMI lansează un AVERTISMENT TERIBIL: Ce se va întâmpla cu economia

Acesta a atras atentia ca este importanta crearea conditiilor pentru accelerarea investitiilor, fiindca acestea aduc locuri de munca si a mentionat ca, in primul semestru, s-a inregistrat o crestere cu 4% a numarului de locuri de munca, respectiv cu 155.000 persoane. Referitor la bugetul pe 2017, Anca Dragu a declarat ca, potrivit legislatiei in vigoare pentru anii electorali, acesta va fi intocmit de viitorul Guvern. Anca Dragu a mai spus ca Guvernul va prezenta Comisiei Europene, in 2017, un plan cu privire la adoptarea euro, deoarece este o obligatie a statelor membre sa spuna care este pozitia lor in legatura cu adoptarea monedei unice. "In aprilie 2017 Guvernul Romaniei va prezenta Comisiei Europene, in cadrul programului de convergenta, un plan cu privire la adoptarea euro. Este o obligatie a statelor membre sa spuna care este pozitia lor vizavi de adoptarea euro. Ar fi fost foarte frumos sa putem adopta euro in 2018, cand se implinesc o suta de ani de istorie moderna. Dar asa ceva nu este posibil. Practic trebuie sa avem o analiza ampla si cu termene precise si cu masuri precise, astfel incat economia Romaniei sa devina flexibila si sa poata sa renunte la propria moneda si sa adopte moneda unei zone monetare. Eu personal sunt o sustinatoare", a mai spus Anca Dragu, conform Agerpres.

Citeşte şi: Un cunoscut sindicalist lansează o petiţie dură: 'O trimitem la Casa Albă'

Potrivit estimarilor semnal publicate de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2%, pe serie bruta, si cu 5% pe seria ajustata sezonier in semestrul I 2016 comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% fata de trimestrul 1 si de 6% fata de trimestrul 2 din 2015. Pe serie ajustata sezonier, cresterea PIB in T2 a fost de 5,9% fata de T2 2015. In primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% fata de primele trei luni ale anului trecut si cu 1,6% fata de trimestrul anterior. In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.

Citeşte şi: SCANDAL la Antena 1: Telespectatorii cer DEMISIA unei prezentatoare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.