Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a acuzat Damascul şi Moscova de crime de război în cadrul ofensivei lor în nord-vestul Siriei

Motion Array
Franta steag

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a acuzat marţi Siria şi Rusia că probabil comit crime de război în cadrul ofensivei lor ăn nord-vestul Siriei şi a anunţat că Parisul le va documenta, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Ofensiva guvernului sirian este făcută posibilă de sprijinul aerian rusesc şi marcată de încălcări sistematice ale drepturilor omului", le-a spus Jean-Yves Le Drian parlamentarilor francezi.

"Din acest motiv spun... că astăzi considerăm aceste încălcări sunt pasibile de a fi considerate crime de război şi le vom documenta", a adăugat el.

În Siria, "ne îndreptăm către un cataclism" din cauza "crizei umanitare foarte grave" provocate de ofensiva regimului de la Damasc şi a aliatului rus.

"Încă o dată, populaţiile civile sunt acelea care suferă primele, în condiţii extreme, ostatice al unui joc condamnabil al unor puteri cinice", a mai spus Jean-Yves Le Drian.

"Această ofensivă, dacă va continua, face să planeze un risc de dispersie al elementelor teroriste care se află în prezent în Idlib", a mai spus el.

Pe de altă parte, ministrul francez de externe a spus că este "inacceptabil (...) şantajul" Turciei, care ameninţă să lase milioane de migranţi spre Europa dacă nu obţine un ajutor de la Uniunea Europeană pentru a gestiona fluxul de refugiaţi sirieni, potrivit AFP.

Citește și: După demersul făcut de Dumitru Coarnă, încă un sindicat reacționează: În acest caz, absolut toate funcțiile trebuie egalizate la nivel maxim

"Utilizarea de către Turcia a migranţilor ca mijloc de presiune şi de şantaj asupra Europei este absolut inacceptabil", a spus el în discursul din Adunarea naţională, reproşând Ankarei că-i "instrumentalizează pe refugiaţii şi migranţii deja prezenţi pe teritoriul său".

Zeci de mii de persoane au plecat spre Grecia după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a dispus vineri deschiderea frontierelor ţării, făcând Europa să-şi reamintească criza migraţiei din 2015.

"Am încheiat un acord în martie 2016, acest acord trebuie respectat, este respectat de Europa şi toate ţările membre îl aplică de patru ani, el trebuie să fie respectat şi de Turcia, cu atât mai mult cu cât angajamentele financiare sunt foarte semnificative", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

În contextul crizei migraţiei, miniştrii de interne din UE se vor reuni miercuri şi cei ai afacerilor externe vineri "pentru a stabili mijloace de intervenţie rapidă pentru a uşura sarcina autorităţilor greceşti, a activa mecanismul FRONTEX şi a face în aşa fel încât grecii să aibă mijloacele de a reacţiona şi de a se opune la această intruziune şi la acest şantaj", a mai spus Le Drian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.