Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez de externe merge în Irak pentru a discuta despre judecarea jihadiştilor străini din Statul Islamic

wikipedia.com
mosul irak

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, a anunţat miercuri că se va deplasa foarte ''curând'' în Irak pentru a discuta despre crearea în această ţară a unui ''dispozitiv'' internaţional pentru judecarea jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), transmit AFP şi Reuters potrivit Agerpres.

'Subiectul despre care vom discuta cu autorităţile irakiene este găsirea unui sistem judiciar care să îi poată judeca pe toţi aceşti luptători, inclusiv pe cei francezi'', a declarat Jean-Yves Le Drian pentru postul de televiziune BFM, referitor la militanţii SI aflaţi în detenţie în zonele controlate de kurzi în nord-estul Siriei.

Statele europene încearcă să elaboreze un plan privind soarta combatanţilor străini din SI, după ce recenta ofensivă turcă în nordul Siriei a sporit riscul ca jihadiştii aflaţi în detenţie să evadeze sau să revină în ţările de origine.

''Trebuie să existe un sistem judiciar ad hoc şi despre asta vom vorbi cu autorităţile irakiene'', a explicat ministrul francez.

Le Drian a adăugat că nouă jihadiste franceze au evadat deja din tabăra Ain Issa, situată în nord-vestul Siriei. Oficialităţile kurde siriene au spus că aproape 800 de persoane au părăsit această tabără după ofensiva lansată de forţele turce pe 9 octombrie.

''Femeile franceze care au venit în această regiune în 2015 ştiau ce fac. Ele nu sunt turiste. Sunt combatante contra Franţei şi trebuie să fie judecate (în Irak) dacă este posibil'', a afirmat şeful diplomaţiei franceze.

Aproximativ 12.000 de combatanţi din SI, dintre care 2.500-3.000 de străini, se află în detenţie în închisori sub controlul kurzilor, iar taberele din nord-estul Siriei adăpostesc circa 12.000 de străini, dintre care 8.000 de copii.

Şapte ţări europene (Franţa, Regatul Unit, Belgia, Germania, Olanda, Suedia şi Danemarca) examinează de câteva luni posibila înfiinţare a unui tribunal internaţional în Irak pentru a judeca jihadiştii străini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.