Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez pentru Afaceri Europene a trasat prioritățile mandatului României: 'Apărare şi securitate anti-teroristă, cibernetică și Brexit'

Nathalie Loiseau Facebook
Nathalie Loiseau

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, s-a întâlnit joi, la Bucureşti, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, cu care a discutat priorităţile preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, punând accent pe apărare şi securitate anti-teroristă şi cibernetică, pe Brexit şi despre eforturile de a face giganţii tehnologici să îşi plătească impozitele în mod corect, potrivit news.ro.

Citește și: Important! Toți clienții RCS&RDS sunt vizați! Ce modificări vor apărea de azi, 10 ianuarie

Loiseau a apreciat perioada în care Româmnia va exercita preşedinţia Consiliului Uniunii Europene drept una „de cotitură, din cauza Brexitului”.

„Am reiterait cu partea romană dorinţa de a avea un Brexit ordonat. Suntem îngrijoraţi de evoluţia politicii interne din Marea Britanie”, iar, în urma Brexitului, a precizat ea, important este ca „toţi cei 27 de membri să rămână uniţi indiferent de ce se va întampla în următoarele săptămâni”.

Legat de alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai, ea a spus că acestea reprezintă un alt punct important al aceleiaşi perioade: „Anumiţi candidaţi se vor prezenta cu un program pro-european, iar alţii, cu o dorinţă efectivă de a slabi funcţionarea Uniunii Europene. Acest semestru trebuie sa ducă la întărirea funcţionării UE”. Acesta va fi şi obiectivul summit-ului de la Sibiu, care va avea loc pe 9 mai.

Un semestru esenţial în istoria Uniunii Europene, aşa cum l-a descris Loiseau, în timpul preşedinţiei române a Consiliului „trebuie să facem faţă atât noilor provocări, dar să păstram şi politicile care aduc valoare adaugată UE şi care şi-au divedit eficienţa, precum politica agricolă comună”.

„Coeziune, pentru noi, înseamnă convergenţă - fiscală, socială - şi nicio divergenţă posibilă în domeniul statului de drept”, a mai declarat ea.

O altă prioritate a preşedinţiei române la Consiliul UE este securitatea. „Dorim ca 2019 să fie primul an în care va fi pus în aplicare programul de susţinere a industriilor de apărare europene. Dorim să finalizăm discuţiile cu privire la fondul european de apărare. Să facem progrese în acest sens. Asta nu implică să lucrăm împotriva NATO, ci să întărim pilonul european al acestei alianţe. Acest lucru va întări autonomia noastră strategică. Mizele de securitate ale UE nu coincid întotdeauna cu cele ale partenerilor noştri”.

Locul UE în lume, a treia prioritate a preşedinţiei României la Consiliu. „Ne dorim ca preşedinţia română să facă progrese în vederea ajungerii la un sistem comun european de azil. În acest sens, un anumit număr de texte sunt finalizare. Trebuie continuate eforturile în privinţa regulamentului de la Dublin şi a celui privitor la procedurile de azil”, a explicat Loiseau.

În plus, ea consideră că trebuie continuată colaborarea cu ţările de origine şi de tranzit privind imigranţii. Acest lucru este corelat cu lupta „mai eficientă împotriva traficanţilor de fiinţe umane”.

„România ne-a asigurat că e foarte hotărâtă în ceea ce priveşte aceste puncte”.

Apărarea multilateralismului comercial

„Locul Uniunii Europene în lume înseamnă şi o apărare a perspectivei multilateralismului din punct de vedere comercial. Nu ne dorim să existe războaie comerciale în lume. Suntem vigilenţi în apărarea intereselor europene”.

De asemenea, locul Uniunii Europene în lume înseamnă şi „efortul UE de a determina marile firme internaţionale, care au operaţiuni pe teritoriul UE, să plătească impozite corecte”.

„Am discutat cu partea română despre eforturile de a face giganţii tehnologici să îşi plătească impozitele în mod corect”.

A patra prioritate a preşedinţiei române a Consiliului UE o reprezintă valorile europene. „Am evocat încă de marţi în cadrul Consiliului Afacerilor Generale mecanismele de luptă împotriva dezinformării. Bazându-ne pe planul de acţiuni propus de Comisie, este foarte important să punem în aplicare un sistem de alerte în stadiu incipient, într-un moment în care ne pregătim de alegerile europene din mai, pentru că e nevoie ca acestea să fie protejat de orice implicare externă”.

Valorile europene însemană si statul de drept, a spus Loiseau. „Nu putem avea un climat de afaceri fără probleme, nu putem avea o cooperare poliţienească şi judiciară eficiente şi acces la finanţări europene în ţări în care statul de drept nu e pe deplin asigurat”.

Loiseau a precizat că a discutat joi cu Viorica Dancilă şi despre despre relaţiile franco-române, în contextul în care este în desfăşurare sezonul cultural franco-român.

„Suntem ataşaţi de relaţia aceasta şi dorim ca ele să se dezvolte mai mult. Am încredere în capacitatea României de a duce la bun sfârşit prima sa preşedinţie a Consiliului. O preşedinţie reuşită e una angajată, care are o viziune imparţială şi exemplară. Avem experienţă în deţinerea preşedinţiei şi vom sprijini România”.

Nathalie Loiseau a explicat că „există o procedură începută în privinţa Poloniei, bazată de Articolul 7 al Tratatului UE, şi ne-am exprimat speranţa ca această procedură să fie continuată pe parcursul preşedinţiei române”.

Situaţia geostrategică mondială

„Ţările din UE sunt frecvent lovite şi continuă să fie lovite de terorism. Pentru noi, lupta împotriva terorismului este o acţiune vitală”, a mai afirmat ministrul francez al Afacerilor Europene.

Ea a vorbit despre incidentele armate de la Charlie Hebdo, care au avut loc în urmă cu 4 ani, şi „încă suntem sub ameninţare”. „Trebuie să ne gândim că aceasta este intreţinută de anumite focare apropiate de UE”.

„Trebuie să fim în măsură să creştem autonomia strategică a UE”. Ea a punctat că Peninsula Crimee se află încă sub ocupaţie ilegală şi a amintit de incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov. „Toate aceste elemente fac să fie important ca statele europene să aibă o viziune comună asupra ameninţărilor din exterior şi este esenţial să putem avea un raspuns comun eficient şi rapid”.

În plus, „suntem foarte interesaţi să creştem cooperarea comună în domeniul securitatii cibernetice”, a încheiat ea.

România a preluat, la 1 ianuarie 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.