Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul german de externe denunţă 'provocările' turce în estul Mediteranei

timesofisrael.com
heiko maas

Ministrul german de externe Heiko Maas a apreciat - marţi, la Atena - că relaţiile între UE şi Turcia nu se vor putea ameliora decât cu condiţia ca "Ankara să renunţe la provocările sale în estul Mediteranei", relatează France Presse.

Şeful diplomaţiei germane, a cărui ţară prezidează în prezent Consiliul Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni, a insistat asupra "importanţei de a duce un dialog" cu Turcia, "o ţară importantă din punct de vedere strategic în cadrul NATO şi în problema migraţiei", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Victorie uriașă marca Klaus Iohannis, după 4 zile și 4 nopți de negocieri fără precedent’

Salutând o "zi istorică" după încheierea în cursul nopţii a acordului european cu privire la planul de relansarea economică postcoronavirus în care "solidaritatea" - potrivit lui - a prevalat, ministrul german şi-a exprimat dorinţa pentru un "răspuns european comun" şi în problema migraţiei, "conştient de dificultatea situaţiei din insulele greceşti".

"Referitor la forajele Turciei în Mediterana orientală, noi avem o poziţie clară, dreptul internaţional trebuie să fie respectat", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său grec Nikos Dendias.

"Progrese în relaţiile UE-Turcia nu vor fi posibile decât dacă Ankara îşi abandonează provocările în Mediterana orientală", a adăugat el.

Citește și: Critici dure au fost lansate la adresa lui Iohannis: ‘Am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală’

Ministrul german a menţionat ca "aceste foraje" de explorare a zăcămintelor de gaze realizate de Turcia în largul Ciprului "să fie sistate şi ca nici unul să nu mai fie efectuat".

Tensiunile între Grecia şi Turcia în special au fost pe agenda întâlnirilor marţi între Maas, Dendias, preşedintele Republicii Elene Katerina Sakellaropoulou şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Referitor la situaţia în Libia, aflată de asemenea pe agenda discuţiilor, Maas şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia parlamentului egiptean de a aproba o posibilă intervenţie armată şi a subliniat riscul "escaladării".

Ţări vecine şi membre ale NATO, Grecia şi Turcia au relaţii tensionate din punct de vedere istoric, agravate în ultimii ani de problema migraţiei.

Citește și: Cristoiu: ‘Alegerile trebuie amânate. Între dreptul de a alege și dreptul de a nu purta mască, eu prefer dreptul de a nu purta mască’

Grecia denunţă, între altele, controversatul acord turco-libian, semnat anul trecut, cu privire la împărţirea spaţiilor maritime între Ankara şi guvernul de la Tripoli.

Atena apreciază că acest acord urmăreşte să crească influenţa Turciei în Mediterana, unde această ţară a efectuat recent foraje exploratorii în apropierea Ciprului, suscitând protestele ţărilor vecine, Cipru, Grecia şi Egipt.

UE a denunţat de asemenea aceste "foraje ilegale" şi a ameninţat Ankara cu sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.