Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Ioan Deneș a inaugurat, la Putna, primii 137 de kilometri din Via Transilvanica; s-a montat borna de început a traseului de 1.000 km

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam Ioan Deneş

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri, ''de la Putna până la Cazane'', în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec, autorităţilor locale şi judeţene, informează AGERPRES.

Iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uşeriu, a spus că Via Transilvanica a fost lansată pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângă scopul turistic, reprezintă un drum de pelerinaj şi ''o modalitate de a te regăsi spiritual sau emoţional''.

Uşeriu a arătat că drumul de pelerinaj Via Transilvanica pleacă de la Mănăstirea Putna, iar fiecare când va porni pe acest traseu va primi şi binecuvântarea stareţului mănăstirii.

Citește și: Atac dur la adresa lui Rareș Bogdan și Moise Guran: Incitatori populiști

Stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec, a spus că ''pelerinajul este o şcoală şi de acolo avem de învăţat'', iar faptul că acest traseu pleacă de la Putna este explicabil dacă avem în vedere că Ştefan cel Mare, ''marele pelerin'', în 40 de zile, după victoria din Codrii Cosminului, ''a fost purtat într-o lectică şi pe o targă'', la Tazlău, Neamţ, Hîrlău, ca să-şi vadă poporul'', pentru că ''şi-a iubit neamul şi ţara''.

Totodată, stareţul Mănăstirii Putna a subliniat că ''până la autostrada cea mare, pe care o aşteptăm, avem autostrada Via Transilvania''.

La rândul său, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că participarea la eveniment l-a emoţionat, că este bucuros să vadă că se realizează şi implementează astfel de proiecte şi că şi-ar dori să fie cât mai multe structuri sau asociaţii la fel de proactive.

''Noi facem parte din întreg. (...) Prin astfel de proiecte realizăm un bun al tuturor. (...) Dezvoltăm turismul, cunoaştem ţara, noi şi turiştii străini'', a spus Deneş, care a promis că va fi un partener de dialog al Asociaţiei Tăşuleasa şi va oferi tot sprijinul.

Citește și: Mega-eveniment pentru Klaus Iohannis! Când și unde va avea loc

Totodată, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent la eveniment, a afirmat că va sprijini acest proiect care ''pune în valoare pădurile, poienile, casele, oamenii, satul românesc'' şi va avea în vedere ''un mecanism prin care să nu existe tăieri agresive, violente'', cel puţin în zona acestui traseu.

Prezent la Putna, Marcel Iureş, ambasador al Tăşuleasa Social, a spus că oamenii din asociaţie ''nu sunt campioni, ci eroi''.

''Ceva rar în societatea românească. (...) Modernitatea a adus în societatea românească doar campioni'', a spus Iureş.

Alin Uşeriu a precizat că, potrivit estimărilor, în maximum zece ani, pe acest drum vor trece 200.000 de oameni pe an.

Prezent la eveniment, fratele lui Alin, Tibi Uşeriu, alergător de anduranţă şi ultramaratonist, ambasador al acestui proiect, a spus că-l va promova cu toate ocaziile şi se gândeşte să alerge pe acest traseu.

''Am alergat în zone polare, poate alerg şi la noi'', a spus Tibi Uşeriu.

Citește și: Traian Băsescu face dezvăluri! Ce a vrut Klaus Iohannis să facă

Via Transilvanica este cel mai nou proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, cuprinde 1.000 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi va străbate zece judeţe - Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Potrivit lui Alin Uşeriu, conceptul s-a născut în urma unor iniţiative similare din alte ţări, cum ar fi Camino de Santiago în Spania sau Pacific Trail în America de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.