Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul israelian al apărării a început o vizită în Bahrein, pe fondul intensificării tensiunilor în Golf

The Times of Israel
Benny Gantz

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a început miercuri o vizită în Bahrein, pe fondul intensificării tensiunilor în Golf după atacurile cu rachete asupra Emiratelor Arabe Unite lansate de mişcarea houthi din Yemen, aliniată Iranului, relatează Reuters.

Anunţând deplasarea lui Gantz abia după sosirea sa la Manama, Ministerul Apărării israelian a declarat că el va semna un acord de cooperare în domeniul securităţii cu Bahreinul, care împreună cu Emiratele Arabe Unite (EAU) vecine au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020.

EAU au interceptat luni o rachetă în timpul unei vizite a preşedintelui Israelului, al treilea astfel de atac în două săptămâni revendicat de rebelii houthi, care luptă împotriva unei coaliţii conduse de Arabia Saudită ce include Emiratele Arabe Unite, potrivit Agerpres.ro.

Dezvăluind vizita oficială a lui Gantz, Ministerul Apărării israelian nu a menţionat atacurile houthi şi nici nu a oferit detalii despre acordul de securitate cu Bahreinul, unde se află principala bază din Golf a Marinei SUA.

Statele Unite au declarat că trimit avioane de luptă pentru a ajuta Emiratele Arabe Unite în urma loviturilor cu rachete.

Gantz a zburat către Bahrein cu un avion de transport al forţelor aeriene israeliene. Este pentru prima dată când un şef al apărării israeliene vizitează ţara din Golf sau când un avion militar israelian a aterizat acolo.

"Sunt onorat să fiu aici şi aştept cu nerăbdare să-i întâlnesc pe liderii regatului", a scris Gantz pe Twitter, spunând că a fost întâmpinat în Bahrein de ministrul apărării de acolo.

Acordurile Abraham sub egida SUA, semnate de Bahrein, EAU şi Israel, sunt construite pe interese şi preocupări comerciale comune asupra Iranului. Sudanul şi Marocul au urmat exemplul în oficializarea legăturilor cu Israelul.

În septembrie, Bahreinul l-a primit pe ministrul de externe israelian Yair Lapid pentru o vizită la cel mai înalt nivel de la acordurile de normalizare.

Forţe din Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Israel şi Comandamentul Central al Forţelor Navale americane au organizat un exerciţiu în Marea Roşie în noiembrie. Israelul a declarat că o astfel de cooperare militară ar putea ajuta la contracararea "proiecţiei de putere" a Iranului în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.