Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz începe o vizită istorică la Rabat

The Times of Israel
Benny Gantz

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a sosit marţi seara la Rabat pentru o vizită istorică în Maroc menită să consolideze cooperarea în materie de securitate la un an de la normalizarea relaţiilor bilaterale şi în plină tensiune între Alger şi Rabat, transmite AFP.

Înainte de plecarea din Tel Aviv, Gantz a menţionat "o călătorie importantă în Maroc, care are o notă istorică deoarece este prima vizită oficială a unui ministru (israelian) al apărării în această ţară".

"Vom semna acorduri de cooperare şi vom continua să ne consolidăm relaţiile. Este foarte important ca această călătorie să fie un succes", a adăugat Gantz, care urmează să se întâlnească miercuri cu miniştrii marocani ai apărării şi afacerilor externe.

La un an de la normalizarea relaţiilor bilaterale, vizita îşi propune "să pună piatra de temelie a viitoarelor relaţii de securitate dintre Israel şi Maroc", a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu vizita, adăugând că urmează să fie semnat un acord-cadru în acest sens."Până acum a existat o anumită cooperare, dar acum chiar o vom oficializa. Este o declaraţie publică a parteneriatului nostru', a adăugat oficialul.

Cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice la începutul anilor 1990, după care Marocul le-a întrerupt la începutul celei de-a doua Intifade, revolta palestiniană de la începutul anilor 2000.

Israelul şi Marocul au restabilit relaţiile în decembrie 2020 în cadrul Acordurilor Abraham, un proces de normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi ţările arabe susţinut de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump.

Washingtonul a recunoscut suveranitatea deplină a Marocului asupra Saharei Occidentale, teritoriu disputat cu separatiştii Frontului Polisario, susţinut de Algeria.

Vizita lui Benny Gantz intervine în contextul în care Algerul a întrerupt relaţiile cu Rabatul în luna august din cauza "acţiunilor ostile" ale regatului, iar Frontul Polisario a decis vineri să "intensifice" lupta armată împotriva Marocului.

În opinia specialistului în relaţiile israeliano-marocane de la Universitatea din Tel Aviv, Bruce Maddy-Weitzman, prima vizită a unui ministru israelian al apărării în Maroc în plină tensiune între Maroc şi Algeria nu pare a fi o simplă coincidenţă."Este posibil ca, într-un context de tensiune Algeria/Maroc, marocanii (...) să dorească să arate lumii - propriului popor, rivalilor algerieni şi Occidentului - că aprofundează relaţiile cu Israelul, cu tot ce implică aceasta", a subliniat Maddy-Weitzman.

Bruce Maddy-Weitzman consideră că Marocul nu a abandonat cauza palestiniană,"dar are multe alte interese, multe alte beneficii de obţinut dintr-o recalibrare" a relaţiilor sale.

Compania israeliană Ratio Petroleum a anunţat pe 29 septembrie un parteneriat cu Rabat pentru explorarea hidrocarburilor în largul oraşului Dakhla, în Sahara Occidentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.