Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul italian Gilberto Pichetto, despre eutanasierea ursului care a ucis un tânăr: 'Nu poate fi o răzbunare'

Eutanasierea unui urs care a omorât luna aceasta un bărbat în regiunea Trentino din nordul Italiei nu poate fi un act de răzbunare, însă decizia finală îi revine preşedintelui provinciei Trento, a declarat ministrul italian al Mediului, Gilberto Pichetto, joi, la o zi după ce a spus că animalul, capturat în această săptămână, ar trebui eutanasiat, transmite ANSA.

Ursoaica JJ4 l-a ucis pe alergătorul Andrea Papi, în vârstă de 26 de ani, pe Muntele Peller, la 5 aprilie, tânărul devenind astfel primul italian omorât de un urs în vremurile moderne, informează Agerpres.

Se crede că Papi s-a întâlnit cu ursoaica pe un traseu, iar ea ar fi reacţionat agresiv după ce l-a considerat o ameninţare la adresa celor trei pui ai săi.

Preşedintele provinciei Trento, Maurizo Fugatti, de la partidul Liga, de dreapta, a emis un ordin ca JJ4 să fie eutanasiată, însă acesta a fost suspendat de o instanţă în aşteptarea verdictului după un apel formulat de grupuri pentru protecţia drepturilor animalelor. O hotărâre definitivă este aşteptată la 12 mai.

"Omorârea lui JJ4 nu poate fi o răzbunare. Omorârea ei nu-i va da viaţa înapoi tânărului alergător, aşa cum a subliniat mama victimei cu cuvinte de o mare umanitate", a spus Pichetto.

"Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că atacurile repetate asupra oamenilor şi animalelor au demonstrat clar că gestionarea urşilor din Trentino a devenit problematică şi că întreaga problemă trebuie revizuită pentru a asigura siguranţa locuitorilor şi a turiştilor. Ipoteza relocării grupurilor de exemplare în străinătate ar trebui, de asemenea, luată în considerare cu seriozitate", a adăugat oficialul.

"Decizia finală (cu privire la eutanasierea lui JJ4) este totuşi la latitudinea preşedintelui provinciei", a precizat ministrul.

"Viaţa ursoaicei JJ4 nu ne va da fiul înapoi", a declarat joi pentru cotidianul La Republica tatăl lui Andrea Papi, Carlo. "Este prea uşor să încercăm să punem capăt acestei tragedii eliminând un animal, pe care nu-l putem bănui că a vrut să omoare pe cineva. Nu ne interesează trofeele din politică", a spus el.

Liderul partidului politic Rivoluzione Ecologista Animalista, Gabriella Caramanica, l-a acuzat pe Fugatti, preşedintele provinciei, că "a intrat în panică" şi a anunţat sacrificarea a aproximativ 70 de urşi dacă guvernul nu rezolvă problema relocării lor. "Este mai bine în acest moment ca Fugatti să demisioneze imediat", a spus Caraminica, adăugând că partidul său este "gata să o protejeze pe JJ4 şi pe puii ei la toate forurile competente".

Guvernatorul Lombardiei din apropiere, Attilio Fontana a declarat: "Noi nu putem lua niciun urs din Trentino", notează ANSA.

Andrea Papi a fost atacat şi ucis de un urs la începutul lunii aprilie, în comuna Caldes, într-o vale populară în rândul excursioniştilor şi turiştilor. Procurorii din oraşul Trento (nord) au declarat că mostrele de ADN colectate după atacul asupra tânărului corespund unui urs femelă identificat ca ''JJ4''. Animalul, în vârstă de 17 ani, poartă o zgardă echipată cu un dispozitiv GPS care îi monitorizează deplasările.

În Italia, dezbaterea privind coexistenţa dintre urşi şi oameni s-a intensificat de la moartea tânărului Andrea Papi. Responsabilii locali vor să reducă la jumătate numărul de urşi din regiunea nordică a Italiei şi pledează pentru eutanasierea urşilor agresivi.

Pe de altă parte, activiştii pentru drepturile animalelor critică planurile şi insistă pentru crearea de coridoare pentru animalele sălbatice şi pentru educarea populaţiei cu privire la modul în care să interacţioneze cu animalele sălbatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.