Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze cauzele care au dus la scăderea încrederii populaţiei în justiţia din România, aşa cum a reieşit din ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.
Vezi și: SONDAJ: DNA și ÎCCJ sunt în cădere liberă/ EUROBAROMETRU
"A fost şi pentru mine destul de surprinzător să văd că încrederea populaţiei din România în justiţie este la 35% şi că a existat o scădere de 13 puncte procentuale. Eu am intenţia, ca membru de drept, să rog CSM să se aplece asupra acestei situaţii (...) şi să vadă ce anume a generat această scădere. (...) Suntem la o diferenţă, de 10 puncte procentuale, cred, de media europeană", a declarat Raluca Prună la Adevărul Live.
În opinia sa, printre cauzele scăderii încrederii publice s-ar putea număra şi unele atacuri care vin chiar din interiorul sistemului de justiţie.
"Nu aş vrea să speculez, însă eu cred că mare parte din imaginea pe care publicul din România o are cu privire la justiţie se datorează şi unei expuneri a sistemului de justiţie în spaţiul public care, de multe ori, este prea mare. Şi când spune expunere nu mă refer la faptul că presa vorbeşte în mod firesc şi legitim despre ceea ce se întâmplă în materia aceasta (...), ci există şi situaţii, din păcate tot mai numeroase într-un an electoral pentru CSM, în care magistraţii înşişi ies şi se expun, cred eu, uneori fără să aibă în vedere efectele unei asemenea expuneri. De exemplu, faptul că de câteva luni bune dinspre asociaţiile de magistraţi se vorbeşte despre acoperiţii din justiţie, se induce în spaţiul public ideea aceasta că ceva ar fi în neregulă cu sistemul, cred că are un efect pervers asupra imaginii justiţiei şi asupra încrederii populaţiei în justiţie", a spus ministrul Justiţiei.
Vezi și: Surse - Sorin Ovidiu Vântu toarnă tot la DNA: face denunțuri EXPLOZIVE
Vezi și: Imaginea care a șocat LUMEA: Adevărata faţă a războiului din Siria / FOTO & VIDEO +18
Vezi și: Operațiunea XENON: Prejudicii URIAȘE identificate de inspectorii antifraudă
Raluca Prună a adăugat că o altă posibilă cauză a scăderii încrederii oamenilor în sistem ar putea fi şi unele pedepse aplicate pentru fapte de corupţie, care sunt percepute ca fiind prea mici.