Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției pune piciorul în prag: Deciziile CCR sunt obligatorii, nu facultative

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, miercuri, că a purtat în aceste zile discuţii cu reprezentanţi ai magistraţilor, dar şi ai instituţiilor din sistemul judiciar pe chestiuni ce ţin de buna administrare a justiţiei. 

"Pentru mine este extrem de important ca să asigur activitatea curentă a ministerului, bunul mers al activităţii administrative a ministerului. Şi era absolut normal să am un dialog cu toţi cei care au, şi în această perioadă, şi în general, un cuvânt greu de spus în bunul mers al Justiţiei. Şi am vorbit cu toţi, inclusiv cu UNJR, cu reprezentanţii magistraţilor. (...) Cu toată lumea şi cu toate instituţiile, că aşa este normal, e un dialog normal, firesc, să pot să-i întreb dacă au probleme curente pe agendă", a spus Ana Birchall, la plecarea de la o dezbatere pe teme privind securitatea energetică, la care a participat în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, transmite Agerpres.

Firea răspunde dur acuzațiilor că şi-ar dori sancţionarea celor care şi-au scos copiii la proteste


Ea a fost întrebată de presă dacă a reuşit să aibă discuţii cu reprezentanţii CSM, DNA, DIICOT. 

"E normal să pot să vorbesc cu procurorul-şef al DIICOT despre aceste legi care ţin de activitatea curentă a ministerului", a spus Birchall, precizând că miercuri, la Camera Deputaţilor, a fost "o primă lectură despre legile DIICOT". 

Întrebată dacă în urma discuţiilor a luat vreo decizie, ministrul a arătat: ''Sunt activităţi normale, curente şi voi avea pe această perioadă de interimat dialog cu toată lumea care are un cuvânt de spus în justiţie pentru bunul mers al activităţii curente, administrative, a Ministerului Justiţiei". 

Aceasta şi-a reafirmat poziţia în ceea ce priveşte Codurile penale. 

"Nu cred că este normal şi nu este corect (...) ca cineva să decidă ce decizie a CCR este obligatorie şi ce decizie a CCR nu este obligatorie. Şi, din acest punct de vedere, este absolut necesar să existe o dezbatere în cadrul societăţii româneşti despre aceste lucruri. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, nu sunt facultative. Şi mi-am exprimat regretul atunci, pe care-l exprim şi acum, că poate anul trecut toate deciziile CCR declarate neconstituţionale puteau să fie armonizate şi transpuse în legislaţia românească, fiind legi, pentru că asta este obligativitatea Guvernului sau a Parlamentului în special de a lua în considerare deciziile CCR şi să le transforme în legi, în acte normative, astfel încât să nu ai nici măcar o practică neunitară, cum observăm că se întâmplă în aceste zile", a mai declarat Birchall.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.