Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu: Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane. Predoiu a anunţat, vineri, că va menţine problematica traficului de persoane pe agenda de priorităţi a ministerului, anunță news.ro.

”În continuarea analizei dispuse cu privire la evaluările internaţionale în materia eforturilor României de a lupta împotriva traficului de persoane, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, recunoscând că problematica este partajată la nivel naţional, iar coordonarea politicii publice în domeniu reclamă conlucrarea multor actori instituţionali şi din comunitate, consideră că fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane, în paralel cu protejarea şi asistenţa victimelor acestui flagel”, a transmis, vineri, Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă.

Citește și: Nelu Tătaru, reacție furibundă: ‘Vrem, nu vrem, suntem într-o stare de alertă, declarată, decretată sau nu’ .

Potrivit sursei citate, eforturile trebuie direcţionate către asigurarea unei asistenţe şi a unei protecţii efective faţă de victimele traficului de persoane.

”Nu trebuie uitat că acestea au suferit deja abuzuri şi tratamente degradante, pe care le implică în mod obişnuit traficul de persoane. Trebuie în consecinţă protejate împotriva victimizării secundare în timpul procesului penal şi sporite eforturile pentru a le facilita accesul la asistenţă juridică şi la compensaţii financiare. În consecinţă, apreciem că se impune evaluarea în mod critic a schemei de asistenţă actuală pentru a înţelege rata scăzută de acces a persoanelor traficate la diverse servicii de asistenţă, cu un accent special pe asigurarea protecţiei, reabilitării şi reintegrării copiilor victime ale traficului. Ministerul Justiţiei este dispus să contribuie la o astfel de evaluare din perspectiva competenţelor proprii”, se mai arată în document.

Ministerul propune, de asemenea, susţinerea finalizării în Parlament a demersului legislativ privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate inclusiv pentru activităţile de asistenţă a victimelor traficului de persoane, derulate de organizaţii non-guvernamentale.

”În ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata, pe fondul constatării unei scăderi a numărului de persoane trimise în judecată şi de aplicare a unui regim sancţionatoriu clement, este necesară mai multă fermitate în investigarea cazurilor de trafic de persoane, care să garanteze aplicarea unor sancţiuni efective, proporţionale şi disuasive. În acest context, este de apreciat iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru efectuarea unui control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore”, a mai transmis ministerul.

Citește și: Guvernul Orban, o nouă lovitură! Revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură. Cum sunt afectate autoritățile locale

Ministerul Justiţiei consideră că se impune şi îmbunătăţirea pregătirii profesionale în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane a practicienilor (ofiţeri de poliţie judiciară, procurori, judecători, avocaţi), în special în ceea ce priveşte relaţionarea cu victimele.

”Este un domeniu în care pot fi valorificate experienţa şi disponibilitatea partenerilor tradiţionali (precum Ambasada SUA în România sau Ambasada UK în România)”, a mai transmis ministerul.

Ministerul Justiţiei mai are în vedere consolidarea măsurilor de recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni şi de colaborare cu Agenţia specializată din subordinea Ministerului Justiţiei şi dobândirea unei imagini comprehensive asupra fenomenului, prin culegerea şi prelucrarea datelor statistice relevante privind fazele procesuale ale dosarelor de trafic de persoane şi cu privire la compensarea şi asistenţa victimelor traficului de persoane.

”Ministrul Justiţiei va menţine aceste subiecte pe agenda de priorităţi a ministerului şi este încrezător că un dialog aplicat cu instituţiile care participă la realizarea actului de justiţie şi un parteneriat real cu organizaţiile non-guvernamentale implicate în asistenţa victimelor pot oferi soluţii viabile la problemele evidenţiate”, se mai arată în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.