Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei nu se grăbeşte: După şase luni de interimat, DIICOT mai poate sta încă trei luni fără şef

Inquam Photos / Octav Ganea
stelian ion

Ministrul Justiției Stelian Ion a anunțat luni seara că în prima jumătate a anului va declanșa procedura de numire a procurorului șef al DIICOT. „Avem un interimat, și interimatul nu face bine niciunei instituții”, a spus minsitrul.

„La DIICOT este vorba de o procedură care trebuie să aibă loc, o procedură de numire în funcție, pentru că avem un interimat, și interimatul nu face bine niciunei instituții. Nu este o urgență absolută, dar este nevoie de o schimbare și acolo va trebui să declanșez în prima jumătate a anului, până în iulie, inclusiv în iunie, să declanșez procedura de numire a procurorului-șef DIICOT”, a declarat ministrul Justiției la TVR, potrivit Mediafax.

Acesta a vorbit despre schimbarea modului de numire a procurorilor de rang înalt, prevăzută în noile Legi ale Justiției.

„Este vorba de întărirea rolului CSM în cadrul procesului de numire și scăderea proporțională a rolului politic. Este important ca toți actorii din acest proces de numire a procurorilor de rang înalt, vorbim de procurorul general al României, de procurorul șef DNA, DIICOT, de procurorii adjuncți, toți aceștia trebuie să se bucure de mare credibilitate și lucrul acesta se va întâmpla cu siguranță în momentul în care legislația va fi îmbunătățită și ministrul Justiției, CSM-ul și președintele vor fi cu toții de acord că acea propunere este corectă”, a spus Stelian Ion.

Acesta a precizat că avizul negativ al CSM ar putea opri procedura de numire.

„Propunerea venită din partea ministrului Justiției să primească un aviz conform din partea CSM, din partea secției pentru procurori, apoi să vină o evaluare proprie din partea președintelului. Avizul conform înseamnă că, cel puțin pe avizul negativ, el oprește această procedură, se poate relua cu altă persoană, cu altă propunere. (...) În final, președintele are posibilitatea să numească sau să refuze acea propunere”, a mai spus Ion.

Ministrul a precizat că vor fi modificări și în ceea ce privește revocarea procurorilor de rang înalt.

„Am văzut în ultimii ani tot felul de evaluări făcute de miniștri. Vreau să înlăturăm aceste evaluări abuzive și este foarte important să ținem cont de hotărârea CEDO, Kovesi împotriva României, care tocmai lucruul acesta îl reclamă și anume faptul că nu există o procedură de atac în instanță în cazul unei revocări abuzive. Propunerea noastră vine și cu acest element de noutate”, a mai spus Stelian Ion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.