Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei, răspuns în scandalul despăgubirii deţinuţilor: Ce le transmite sindicaliştilor ANP

facebook.com
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, răspunde Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor (FSANP), pe tema despăgubirilor pregătite pentru deţinuţii care au fost încarceraţi în condiţii necorespunzătoare.

Ministrul Toader a anunţat că persoanele deţinute în condiţii improprii, care au fost eliberaţi înainte de aplicarea recursului compensatoriu, vor fi despăgubite financiar, după modelul Italiei şi Ungariei. Sindicaliştii din sistemul penitenciar susţin că decizia ministrului este una greşită şi sunt de părere că "propunerea ministrului Toader de a premia infractorii este inoportună şi imorală". Sindicaliștii îi transmit ministrului că victimele infracțiunilor sunt cele care ar trebui despăgubite, nu deținuții.

"Plata acestei despăgubiri să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă Statul Român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate", precizează sindicaliştii.

În replică, ministrul Toader a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că lege prevedere deja modalitatea de despăgubire a victimelor. "Victimele infracţiunii se constituie parte civilă în procesul penal. Paguba o repară cel care o produce, nu statul", afirmă ministrul Justiţiei.

Anterior, Tudorel Toader a dat exemplul altor state europene, Ungaria și Italia, care au dat despăgubiri de până la cinci euro pentru fiecare zi petrecută în penitenciar în condiții necorespunzătoare. „Eu nu aș avansa o sumă pentru că nu o stabilesc eu. Administrația Națională a Penitenciarelor va face un calcul de la momentul 2012, de când s-a dat hotărârea semi-pilot a CEDO, se va vedea care detinuți au stat în condiții necorespunzătoare, vom vedea câtor deținuți va trebui să le dăm despăgubiri și atunci vom stabili suma, ca să nu fie impactul financiar prea mare”, a spus Tudorel Toader.

Vezi şi: Scapă de încordare și stres: Șase băuturi la îndemână care te ajută să te relaxezi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.