Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei şi CSM, sesizaţi pentru nereguli la DNA: Clasări abuzive în dosare în care apar un fost premier şi procuroarea Lăncrănjan

exclusiv

Ministrul Justiţiei, CSM şi Parchetul General sunt sesizaţi cu un memoriu în care sunt denuţate acţiuni abuzive ale unor procurori şi poliţişti din cadrul DNA. Florin Ghiulbenghian, preşedintele Fundaţiei EurHONEST, susţine că mai multe dosare deschise după diverse denunţuri au fost clasate ilegal. În dosarele menţionate erau vizaţi, printre alţii, fostul premier Sorin Grindeanu, judecătorul Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, şi Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuroarea care instrumentează dosarul Tel Drum.

Vezi AICI memoriul! (.pdf)

"Prin prezenta doresc sa va aduc la cunostinta faptele descrise mai jos, comise de urmatorii:

1. Popovici Gheorghe, procuror sef sectie la Sectia de Combatere a Coruptiei din DNA;

2. Craciun Viorel, ofiter de politie in cadrul DNA la cabinetul procurorului Popovici Gheorghe;

3. Procurorii de caz care au lucrat in dosarele mentionate mai jos, aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie.

fapte ce constituie, in opinia mea, infractiuni de extrema gravitate, ce afecteaza imaginea si credibilitatea Justitiei Romane si a Directiei Nationale Anticoruptie, prin implicarea unor magistrati cu functii de conducere si cu atributii directe in controlul si respectarea legalitatii in Romania.

In fapt, subsemnatul Ghiulbenghian Florin Mihai am depus mai multe denunturi la DNA in cursul ultimilor ani, atat in nume propriu cat si impreuna cu denuntatori care aveau cunostinta directa de faptele descrise in respectivele denunturi.

In ultima perioada am avut mai multe surprize extrem de neplacute, astfel:

a. o parte a respectivelor denunturi au primit solutii de clasare, toate ordonantele de clasare fiind semnate de numitul Popovici Gheorghe, procuror sef sectie la Sectia de Combatere a Coruptiei din DNA, in ciuda probelor extrem de solide existente si cu ignorarea totala a activitatii de cercetare penala;

b. o alta parte a repectivelor denunturi sunt tinute “la sertar” sau se incearca clasarea lor, pentru protejarea de justa pedeapsa a faptuitorilor implicati in ele, acestia fiind magistrati, ofiteri si generali SRI sau inalti functionari ai Statului Roman", afirmă Ghiulbenghian în memoriu.

Florin Ghiulbenghian se referă la următoarele plângeri penale:

a. Plangerea penala din 27.06.2017 referitoare la infractiuni comise de Grindeanu Sorin, generalul SRI Statescu Gabriel si administratorii firmei RCS-RDS S.A. In urma audierilor de saptamana trecuta (inregistrate pe suport audio-video) a rezultat clar intentia procurorului de caz si a ofiterului de politie judiciara de a evita tragerea la raspunderea penala a vinovatilor, prin prezentarea trunchiata a prevederilor legale specifice in caz.

b. Plangere penala din data de 07.11.2017 referitoare la infractiuni comise de Netejoru Lucian, inspector-sef al Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii, Balanescu Ninel Radu, Presedinte al Asociatiei Marea Loja Nationale din Romania – MLNR, Tohaneanu Viorel Catalin, Secretar General (Mare Secretar) al Asociatiei Marea Loja Nationale din Romania – MLNR, Gales Ovidiu Gabriel, Director Juridic (Mare Orator) al Asociatiei Marea Loja Nationale din Romania – MLNR, actualmente detasat ca Secretar General la Ministerul Apelor si Padurilor si Ionescu Tonel, consilier juridic in cadrul Asociatiei Marea Loja Nationale din Romania – MLNR. Respectiva plangere a fost clasata de numitul Popovici Gheorghe, procuror sef sectie la Sectia de Combatere a Coruptiei din DNA, prin Ordonanta de clasare din data de 15.11.2017, fara o minima cercetare si in pofida dovezilor clare care impuneau redeschiderea dosarului penal.

c. Denuntul din data de 28.11.2016 al lui Sebastian Dobrescu referitor la numitul Stoica Cristian, acelasi “Cristi” care apare in inregistrarile gasite in calculatorul procurorului DNA Mihaela Iorga-Mora ca fiind persoana care l-a pus in legatura cu inculpatului Walter Florian. Respectivul denunt a fost facut in urma unei discutii cu numitul Popovici Gheorghe, procuror sef sectie la Sectia de Combatere a Coruptiei din DNA, in baza discutiei urmand a mai fi audiati cel putin 2 martori care sa coroboreze denuntul si sa permita extinderea cercetarilor in vederea identificarii angajatilor DNA care comunicau date confidentiale din dosare in curs de umarire si care solicitau sume importante in vederea influentatii cercetarii penale. Respectiva plangere a fost clasata de numitul Popovici Gheorghe, procuror sef sectie la Sectia de Combatere a Coruptiei din DNA, prin Ordonanta de clasare din data de 19.10.2017, fara o minima cercetare, fara audierea martorilor suplimentari si in pofida dovezilor clare care impuneau deschiderea dosarului penal.

d. Plangere penala din data de 13.09.2016 referitoare la infractiuni comise de Titus Low, administrator al S.C. Siemens S.R.L., Costache Catalin George, administrator al S.C. Siemens S.R.L., Lancrajan Carmen Alexandra, fost procuror cu delegatie in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in prezent procuror in cadrul DNA Bucuresti, Solomon Nicolae, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in prezent membru CSM, Georgescu Bogdan, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Conform celor communicate de numitul Popovici Gheorghe, respectiva plangere a fost conexata la un dosar penal aflat in lucru la DNA inca din anul 2015 si in care ni s-a comunicat ca era incepuat urmarirea penala asupra lui Lancrajan Carmen Alexandra. In ciuda acestei situatii, numita Lancrajan Carmen Alexandra este admisa ca procuror in cadul DNA si devine colega chiar cu procurorii care o cercetau penal, cu toate ca numitul Popovici Gheorghe avea cunostinta directa de situatia concreta, precum si de infractiunile deoebit de grave comise de numita Lancrajan Carmen Alexandra in anchete penale.

e. Plangerea penala din data de 08.03.2016 referitoare la numitii Gheorghe Mihai, prim-procuror, Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov si Gheorghe Brindusa-Elena, judecatoare, Tribunalul Bucuresti. Conform celor communicate de numitul Popovici Gheorghe, respectiva plangere a fost conexata la alte plangeri penale aflate pe rolul DNA si s-ar fi emis ordonata de incepere a urmaririi penale. In ciuda simplitatii evidente a cazului si a inceperii urmaririi penale, nici pana astazi numitul Popovici Gheorghe nu a solicitat suspendarea din functie a celor doi magistrati infractori.

"Domnule Ministru, fata de cele descrise mai sus, tinand cont de pericolul social pe care il prezinta faptele descrise mai sus, de implicarea directa a unor magistrati si ofiteri de politie judiciara aflati in subordinea dumneavostra directa in realizarea activitatii infractionale de acoperire a infractiunilor comise de magistrati, ofiteri si generali SRI si inalti demnitari ai Statului Roman, va rugam sa dispuneti cu maxim de celeritate masurile legale corespunzatoare", mai afirmă Ghiulbenghian în memoriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.