Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul l-a demis pe șeful APIA și la 2 zile distanță a rezolvat blocajul din instituție

Inquam Photos / George Calin
florin barbu

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu (foto), din cauza întârzierilor la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) și a blocajului din sistem. La două zile după ce l-a demis pe șeful APIA, Ministerul Agriculturii a deblocat fondurile și încep autorizările la plată.

”MADR a demarat procesul de autorizare la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) sector vegetal, an de cerere 2023, după ce APIA a stabilit cuantumurile aferente acestor forme de sprijin.

“Începând de astăzi am reușit deblocarea plăților aferente ANT-urilor din sectorul vegetal, iar în perioada imediat următoare vor intra la plată și cele pentru sectorul zootehnic, până în prezent fiind luate în calcul 180.000 de dosare. De asemenea, de mâine va începe autorizarea la plată a dosarelor eligibile pentru ecoschema de înverzire PD – 04. Astfel, până în acest moment au fost autorizați la plată 164.885 fermieri cu suma totală de 30.969.641,87 lei”, a declarat ministrul agriculturii, Florin BARBU.

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 125/16.02.2024 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 140/19.02.2024, valoarea plafonului este de 88.126,943 mii euro și se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 3 din 2 octombrie 2023.

Procesul de autorizare continuă în ritm susținut, până la finalizarea tuturor dosarelor eligibile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu în sector vegetal”, a declarat la rândul său, directorul general al APIA, Cornel TURCESCU.”, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.