Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul libanez de externe a demisionat

Operation World
Liban

Ministrul de externe al Libanului, Nassif Hitti, a demisionat luni, invocând lipsa de voinţă politică în ce priveşte reformele, în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu o gravă criză financiară care îi pune în pericol stabilitatea, relatează Reuters şi dpa.

Donatorii străini ai Libanului, unde războiul civil din 1975-1990 continuă să-şi facă simţite efectele, au subliniat că nu vor acorda asistenţă până când Beirutul nu va lansa reforme pentru a combate risipa şi corupţia la nivelul statului, ce reprezintă cauzele principale ale crizei.

Tratativele cu FMI au fost amânate, pe fondul neînţelegerilor între guvern şi bănci legate de amploarea pierderilor financiare.

"Dată fiind absenţa voinţei efective de a efectua reformele structurale profunde pe care le cer societatea noastră şi comunitatea internaţională, am decis să demisionez", a explicat Hitti într-un comunicat.

"M-am alăturat acestui guvern pentru a lucra pentru un şef numit Liban, apoi am descoperit în ţara mea mai mulţi şefi şi interese contradictorii", a scris ministrul demisionar.

"Dacă nu se ajunge la o înţelegere în interesul salvării poporului libanez, Dumnezeu să ne aibă în pază, vaporul se va scufunda, împreună cu toţi cei aflaţi la bord", a adăugat acesta.

Hitti, fost ambasador la Liga Arabă, a fost numit în ianuarie, când şi-a intrat în funcţii cabinetul condus de premierul Hassan Diab, cu sprijinul mişcării Hezbollah susţinute de Iran şi de aliaţii săi, pe fondul unor ample proteste în Liban împotriva corupţiei şi în favoarea reformelor economice. Guvernul Diab s-a angajat atunci să lupte împotriva crizei financiare.

Decizia sa de a renunţa la funcţie este şi urmarea unor divergenţe cu Diab, mai ales după o recentă vizită a şefului diplomaţiei franceze, şi a faptului că este nemulţumit că se consideră marginalizat, au indicat pentru Reuters surse apropiate de minister.

Premierul Diab a părut să-l critice pe ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian pentru că a condiţionat ajutorul pentru ţara sa de reforme şi de un acord cu FMI, în cursul vizitei pe care a făcut-o luna trecută la Beirut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.