Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Luminița Odobescu s-a întâlnit cu veterani ucraineni

MAE
Luminita Odobescu

Bilanţul participării ministrului de Externe Odobescu la Conferinţa de Securitatea de la Munchen include întâlniri cu veterani ucraineni, cu omologii din Oman şi Sri Lanka şi cu CEO-ul American Jewish Committee, participare la o masă rotundă pe tema situaţiei femeilor din Afganistan, dar şi convorbiri cu ministrul de stat pentru afaceri europene şi internaţionale al landului Bavaria, în contextul în care comunitatea de români din Bavaria, cea mai numeroasă comunitate de străini din acest land. De asemenea, ministrul de Externe al Argentinei, Diana Mondino, a fost invitată să viziteze România în cursul acestui an, informează News.ro.

”Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat sâmbătă, 17 februarie 2024, la cea de-a doua zi a Conferinţei Internaţionale de Securitate de la München, a cărei agendă a inclus o întrevedere cu veterani de război ucraineni, un eveniment dedicat situaţiei femeilor din Afganistan şi întâlniri cu omologi, dar şi cu reprezentanţi ai unor think-tank-uri internaţionale”, transmite duminică MAE.

Întâlnire cu veteranii din Ucraina

Ministrul Luminiţa Odobescu a participat la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean

Ministrul Luminiţa Odobescu a participat la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina şi cu poporul ucrainean, în lupta lor legitimă de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea în faţa războiului de agresiune ilegal al Rusiei. Demnitarul român a adresat felicitări pentru curajul şi rezilienţa armatei ucrainene şi a poporului ucrainean şi a exprimat încrederea că sacrificiile vor fi răsplătite prin înfăptuirea justiţiei şi tragerea la răspundere pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei.

Participare la o masă rotundă dedicată situaţiei actuale a femeilor din Afganistan - Ministrul a subliniat deteriorarea gravă a drepturilor omului şi a democraţiei în întreaga ţară, cu o tendinţă dramatică de încălcare a drepturilor femeilor şi fetelor, inclusiv prin excluderea lor sistematică din majoritatea sferelor vieţii publice

”Ministrul român al afacerilor externe a luat parte şi la o masă rotundă dedicată situaţiei actuale a femeilor din Afganistan, organizată de ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, şi de ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly. Demnitarul român a relevat crizele multiple care afectează simultan Afganistanul la nivel de securitate, umanitar, economic şi politic şi a punctat în mod particular deteriorarea gravă a drepturilor omului şi a democraţiei în întreaga ţară, cu o tendinţă dramatică de încălcare a drepturilor femeilor şi fetelor, inclusiv prin excluderea lor sistematică din majoritatea sferelor vieţii publice. A subliniat rolul esenţial al ONU, dar şi al coordonării la nivel regional şi internaţional, inclusiv pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru încălcarea acestor drepturi. De asemenea, ministrul Luminiţa Odobescu a punctat necesitatea asistenţei financiare şi tehnice susţinute pentru consolidarea organizaţiilor de femei în eforturile lor de consolidare a păcii”, conform MAE.

Întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Sultanatului Oman

Ministrul afacerilor externe român a avut, de asemenea, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Sultanatului Oman, Sayyid Badr Albusaidi. Cei doi oficiali au realizat o trecere în revistă a stadiului cooperării dintre cele două ţări precum şi a calendarului de contacte bilaterale, într-un context aniversar în care se vor celebra 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state. Totodată, şefii celor două diplomaţii au avut un schimb de opinii pe marginea situaţiei de securitate din zona extinsă a Orientului Mijlociu. Ministrul de externe român a reiterat susţinerea României faţă de crearea condiţiilor necesare pentru o pace durabilă în regiune.

Ministrul de Externe al Argentinei, Diana Mondino, invitată să viziteze România în cursul acestui an

Şefa diplomaţiei române a avut o întrevedere şi cu noul ministru al afacerilor externe al Argentinei, Diana Mondino, fiind abordaet perspectivele de cooperare viitoare, conform rezultatelor vizitei efectuate de preşedintele Klaus Iohannis, în Argentina, în aprilie 2023.

”Au fost abordate şi stadiul candidaturilor celor două state la Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi teme de actualitate de pe agendele regională şi multilaterală, în special impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi relaţiile UE – Argentina. Ministrul român a adresat omologului argentinian invitaţia de a vizita România în cursul acestui an, pentru a continua şi aprofunda consultările bilaterale, invitaţie acceptată cu interes”, informează MAE.

Discuţii cu ministrul afacerilor externe al Republicii Democrate Socialiste Sri Lanka despre deschiderea ambasadei din România

Ministrul Luminiţa Odobescu a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Republicii Democrate Socialiste Sri Lanka, Ali Sabry, discuţiile având ca temă aprofundarea cooperării sectoriale în domenii de interes reciproc precum educaţie, petrol şi gaze, comerţ, IT&C., dar şi demersurile pentru deschiderea în România a ambasadei Republicii Sri Lanka, cu ambasador rezident la Bucureşti.

Convorbiri cu ministrul de stat pentru afaceri europene şi internaţionale al landului Bavaria în contextul în care comunitatea de români din Bavaria, cea mai numeroasă comunitate de străini din acest land

Agenda ministrului afacerilor externe a inclus şi o întrevedere cu ministrul de stat pentru afaceri europene şi internaţionale al landului Bavaria şi co-preşedinte al Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria, Eric Beisswenger.

”Discuţiile au relevat interesul părţilor pentru consolidarea legăturilor politice, economice şi culturale intense dintre România şi Bavaria, potenţate de minoritatea germană din România şi de comunitatea de români din Bavaria, cea mai numeroasă comunitate de străini din acest land. Ministrul Odobescu a exprimat interesul pentru creşterea investiţiilor germane în economia României”, precizează MAE.

Întrevedere cu Ted Deutch, CEO al American Jewish Committee - Ministrul Luminiţa Odobescu a exprimat îngrijorarea faţă de creşterea alarmantă, la nivel mondial, a incidentelor antisemite, în mediul online şi offline

Totodată, ministrul de Externe român a avut o întrevedere cu Ted Deutch, CEO al American Jewish Committee, oficialul român exprimând îngrijorarea faţă de creşterea alarmantă, la nivel mondial, a incidentelor antisemite, în mediul online şi offline, context în care a subliniat că asigurarea protecţiei fizice a membrilor comunităţii evreieşti trebuie să fie prioritară în acest context. Ministrul Odobescu  reliefat eforturile constante ale României, inclusiv pe cele recente, care se înscriu în implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură 2021-2023 şi s-a referit, în egală măsură, la elaborarea viitoarei Strategii, toate aceste activităţi fiind realizate în strânsă cooperare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Întâlnire şi discuţii despre situaţia din regiunea Mării Negre cu directorul executiv al Institutului European pentru Pace, Michael Keating

De asemenea, demnitarul român a avut o întrevedere cu directorul executiv al Institutului European pentru Pace, Michael Keating. Situaţia din regiunea Mării Negre, generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, a reprezentat un element central al discuţiilor a căror agendă a mai inclus evoluţiile de securitate din Balcanii de Vest, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.