Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Marcel Vela anunţă măsuri împotriva epidemiilor: Se vor cumpăra scannere termice pentru aeroporturi

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că vor fi achiziţionate mai multe scannere termice pentru cele 16 aeroporturi internaţionale din România, iar suma alocată este de cinci milioane de lei. Cinci astfel de aparate vor fi alocate Aeroportului Internaţional ”Henri Coandă” din Bucureşti, anunță news.ro.

Marcel Vela a anunţat, marţi seară, la finalul şedinţei de Guvern, că fiecare aeroport din ţară va primi două astfel de scannere termice, iar Aeroportului Internaţional ”Henri Coandă” din Bucureşti va primi cinci.

Citește și: VIDEO CONTRE live între ministrul Justiției și premier pe alegerea președinților de CJ! Predoiu: Să fie trimis în Parlament

”Ca noutate, faţă de ce am stabilit în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a introdus şi un amendament de către Ministrul Transporturilor, cu privire la achiziţionarea unor scannere termice care sunt cuprinse tot în această ordonanţă, pentru a dota cele 16 aeroporturi internaţionale, cinci pentru Aeroportul Internaţional Bucureşti şi câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pe fluxul de intrare şi unul pe fluxul de ieşire. Pentru termoscannere sunt prevăzuţi 5 milioane de lei şi pentru celelalte achiziţii, până la plafonul de 220 milioane de lei”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Vela mai spune că s-a discutat, în şedinţa de Guvern de marţi şi despre stocurile de urgenţă medicală şi măsurile pentru instituirea carantinei, în contextul infestărilor cu coronavirus.

”S-a discutat despre stocurile de urgenţă medicală precum şi măsurile aferente instituirii carantinei. Aşa cum ştiţi, duminică a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care am promovat unele decizii regăsite astăzi în OUG aprobată de către Guvernul României. Aşadar, s-a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziţia produselor stocurilor de urgenţă medicală se va realiza, potrivit prevederilor locale privind achiziţiile publice, sens în care Guvernul a desemnat prin această OUG Oficiu Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului de Finanţe ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri cadru”, a declarat Vela.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

Ministrul de Interne a mai spus că Ministerul Sănătăţii a fost abilitat să instituie carantina, în caz de necesitate.

”În această OUG este abilitat ministrul Sănătăţii la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, pentru a decide instituirea carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor în cazul epidemiilor, pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat Marcel Vela.

Totodată, urmează să se elaboreze un nomenclator al produselor din stocurile de urgenţă.

”Mai există şi un al treilea pas, în următoarele 45 de zile, ori ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Sănătăţii se va aproba un nomenclator al produselor de stocuri de urgenţă medicală şi metodologia de utilizare, de scoatere şi de dare în folosinţă gratuită, totodată fiind prevăzută şi reîntregirea stocurilor”, a declarta Marcel Vela.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.