Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului, despre scandalul deșeurilor din Sectorul 1: 'Situația va trebui rezolvată, până la urmă, de firma de salubritate şi de Prefectură'

Facebook
saci gunoaie gunoi deseuri

Situaţia din Sectorul 1 va trebui rezolvată, până la urmă, de firma de salubritate şi de Prefectură, pentru că este inadmisibil ca luni de zile de avem gunoaie pe stradă, a atenţionat joi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă.

"Situaţia din Sectorul 1 va trebui rezolvată, până la urmă, de firma de salubritate şi de Prefectură, pentru că este inadmisibil ca luni de zile să avem gunoaie pe stradă. Sectorul 1 este, practic, cel mai bogat sector, cea mai bogată unitate administrativ teritorială din România. Eu nu pot să accept ca un asemenea sector să nu fie în stare să-şi gestioneze această problemă. Alături de primărie, să vină şi Prefectura... Lege nu avem ? Legea spune foarte clar ale cui sunt responsabilităţile. Eu văd, totuşi, că Sectorul 1 are bani. De ani de zile plăteşte serviciile de salubritate ale cetăţenilor... Dacă aceşti bani s-ar fi dus în investiţii în ultimii ani, cu siguranţă Sectorul 1 ar avea deja poate cel mai modern sistem din lume. Trebuie asumare de răspundere, decizii urgente şi soluţii pentru Sectorul 1. Riscăm să avem gunoaie peste tot, deşeuri la fiecare colţ de stradă, să avem acest pericol constant din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor", a afirmat Tanczos.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a solicitat, miercuri, Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA.

Potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis AGERPRES, decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi pe o notă privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1.

Conform analizei, deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 de zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi în cele cu tranzit intens, precizează autoritatea locală.

În ceea ce priveşte prestarea de servicii de gestionare a deşeurilor municipale, cu o pondere valorică de 25% din totalul facturilor emise, Primăria Sectorului 1 a validat şi a achitat până în prezent integral serviciile privind colectarea, transportul, sortarea/tratarea deşeurilor menajere şi similare, inclusiv Contribuţia pentru Economie Circulară pentru fracţia depozitată, ce rezultă în urma tratării deşeurilor municipale, onorându-şi astfel obligaţiile contractuale pe acest segment de servicii prestate, evitând în acelaşi timp afectarea continuităţii prestării serviciului de colectare a deşeurilor menajere, subliniază autoritatea locală.

Prin plata acestor facturi, Primăria Sectorului 1 a achitat indirect, dar integral şi prestările de servicii de sortare/ tratare deşeuri, asigurate pentru Romprest Service de către furnizorii acestor servicii, Rom Waste Solutions SA, 3R Green SRL, furnizori contractaţi direct de operatorul de salubrizare pentru sortarea/tratarea deşeurilor municipale provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1.

Romprest Service SA a fost notificată de Primăria Sectorului 1 printr-o adresă din 16 iulie ca în termen de maxim 72 de ore să îşi onoreze şi să execute obligaţiile contractului de delegare de salubrizare, lucru care nu s-a întâmplat. Romprest Service SA continuă să nu îşi îndeplinească obligaţia de a ridica deşeurile provenite de pe raza Sectorului 1, susţine autoritatea locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.