Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului propune un 'punct zero': Centralele de apartament, interzise. Comisia Europeană ar putea impune taxe și pentru cele existente

centrala gaz

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că ceea ce a propus el este un ”punct zero”, ca, de acum înainte, în blocurile noi să nu mai fie instalate centrale individuale. MInistrul a precizat că nu va exista o taxă pe centralele existente, până când Comisia Europeană nu va impune, însă a ţinut să precizeze că statele membre se opun acestei taxe. Barna a mai arătat că a propus în Programul de guvernare al noii coaliţiei o lege a climei prin care să se legisfereze aceste prevederi.

Întrebat despre renunţarea la centralele de apartament, ministrul Mediului a spus că ceea ce a propus este ”un punct zero, ca măcar de acum înainte, în blocurile noi, să nu mai punem centrale individuale”.

”Nu mă refer la cele existente în prezent. O taxă pe cele existente nu există şi nu va exista până când Comisia Europeană nu va impune o taxă, nu doar pe centrale, ci pe încălzirea rezidenţială, pe încălzirea, va exista o taxă şi la centrală, şi la soba de lemn şi de cărbune.

Tanczos Barna a mai spus că discuţia se poartă în sensul că încălzirea rezidenţială contribuie semnificativ la emisiile de CO2 din Europa, iar comisarul european Frans Timmermans propune o diminuare a impactului acestui domeniu, prin impunerea unor taxe la cetăţeni, dar a ţinut să menţioneze că această taxă este respinsă de majoritatea statelor membre UE din centrul şi estul Europei, mai ales fostele state comuniste.

”Nu poţi renunţa de pe azi pe mâine, la 3 milioane de sobe şi centrale pe lemn, normal că nu putem accepta. Propunerea mea este ca în oraşe, în blocurile noi, apartamentele să nu aibă centrale individuale şi de bloc”, a spus el, precizând că emisiile generate de centralele la comun sunt mai mici.

Tanczos Barna a mai spus că a propus în programul de guvernare introducerea unei legi a climei.

”Putem include asemenea prevederi, pentru că încălzirea climatică este un fenomen recunoscut şi împotriva căruia se luptă şi la nivel naţional, european şi mondial”, a mai spus ministrul Mediului, afirmând că ”tranziţia va fi treptată, şi va dura zeci de ani”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.