Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Meleşcanu, prima reacţie după învestirea lui Trump: Miza pentru România

teodor melescanu

România va avea o şansă foarte mare odată cu schimbarea noii Administraţii de la Washington, în sensul că ţara noastră va avea "un loc aparte" în plan regional şi va fi "unul dintre pilonii" politicii externe a Statelor Unite ale Americii, a declarat, vineri seară, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. 

"Cred că vom avea o şansă foarte mare odată cu schimbarea noii Administraţii. Ceea ce am văzut eu, prin diverse luări de poziţie, este ideea ca America să nu mai fie cu prezenţă militară peste tot în lume, ci să aibă anumiţi piloni pe care să se bazeze prezenţa într-o regiune sau alta. Dacă vă uitaţi la harta Europei, evident România are marele avantaj - şi dezavantaj în acelaşi timp - de a fi într-o zonă strategică extrem de sensibilă. Din acest punct de vedere, eu aş putea paria pe faptul că România va avea un loc aparte în această zonă şi va fi unul dintre pilonii folosiţi de administraţia americană în politica externă", a afirmat Meleşcanu la TVR1, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Ce DECIZIE a luat Donald Trump după ce a ajuns la Casa Albă: Totul s-a întâmplat imediat

Potrivit acestuia, Parteneriatul strategic cu SUA se va dezvolta în perioada următoare, iar Româna trebuie să arate ce "valoare adăugată" reprezintă din punct de vedere strategic, economic, militar. 

"Va fi nevoie de un pic de răbdare, pentru că temele pe care preşedintele Trump le-a lansat în campania electorală - vorbesc de teme de politică externă mai ales - vor avea nevoie acum să fie transformate în politici oficiale. Dacă până acum preşedintele Trump era un om din afara sistemului, care venea cu idei care nu toate erau acceptate de sistem, de data aceasta va trebui să-şi promoveze ideile prin intermediul sistemului şi să le transforme în politici publice", a arătat şeful diplomaţiei române. 

În ceea ce priveşte echipa preşedintelui american, Teodor Meleşcanu a punctat că este vorba de oameni cu experienţă solidă şi cu un nivel de maturitate şi mai ales cu o experienţă practică în diverse domenii, fie administraţie sau afaceri, ceea ce face ca aceştia să fie foarte bine pregătiţi. "E vorba de o echipă de oameni cu spirit de iniţiativă şi mai ales care ştiu ce au de făcut", a spus ministrul de Externe.

Vezi şi: DNA DISTRUGE ordonanţele Guvernului Grindeanu

Meleşcanu a subliniat că un alt element care trebuie avut în vedere este acela că, la fel ca şi la precedenta Administraţie americană, un rol foarte important în privinţa relaţiilor externe îl va juca vicepreşedintele Mike Pence. "Va trebui foarte bine să ne concentrăm pe un dialog care, aşa cum l-am avut şi cu Administraţiile precedente, să fie un dialog favorabil României şi dezvoltării raporturilor noastre cu SUA", a accentuat şeful diplomaţiei. 

Referitor la iniţierea unor demersuri pentru stabilirea de contacte la nivel oficial cu noua Administraţie de la Casa Albă, ministrul de Externe a precizat că a avut loc deja o primă luare de contact prin vizita preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a prim-ministrului Sorin Grindeanu la Washington, la ceremoniile de învestire în funcţie a preşedintelui Donald Trump. "Este o primă luare de cunoştinţă între personaje politice importante din România şi preşedintele Trump", a spus Meleşcanu.

Vezi şi: Parchetul General, precizări despre colaborarea cu SRI

Acesta a menţionat că, după ce se instalează noua echipă la Departamentul de Stat, "va trebui să vedem în ce măsură vom găsi interlocutorii potriviţi pentru a pune la punct un program foarte clar şi concret de contacte, de întâlniri, de vizite şi mai ales de proiecte concrete, care vor sta la baza relaţiei dintre SUA şi România". 

Ministrul Meleşcanu a amintit că ultimul preşedinte al SUA care a venit în România a fost un preşedinte republican, făcând referire la preşedintele George W. Bush, care s-a aflat ultima oară la Bucureşti în 2008 la Summitul NATO. "Cred că după această perioadă vom putea să privim cu optimism şi la posibilitatea unei vizite a noului preşedinte republican Donald Trump", a afirmat ministrul Afacerilor Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.